NOVI POMOĆNIK

Japanska željeznica "zaposlila" ogromnog humanoidnog robota

Podsjeća na negativce iz naučnofantastičnih filmova osamdesetih

Robot ima vertikalni domet od 12 metara. YouTube

E. Ag.

prije 2 dana

Japanska željeznica predstavila je novog "pomoćnika" za održavanje njihovih pruga, koji neodoljivo podsjeća na negativce iz naučnofantastičnih filmova osamdesetih.

Od ovog mjeseca veliki robot s dugačkim rukama i disproporcionalno malom glavom održavat će mrežu japanske kompanije. Njegov operator sjedi u kokpitu posebnog kamiona i "gleda" robotovim "očima" zahvaljujući kamerama, kako bi lakše mogao da upravlja njegovim džinovskim rukama.

Robot ima vertikalni domet od 12 metara i može da koristi nekoliko nastavaka za ruke, kako bi nosio teret težak do 40 kilograma, farbao konstrukciju ili koristio motornu testeru.

Zasad je njegov glavni zadatak da orezuje grane duž pruga i farba metalne okvire koji drže kablove iznad vozova, navode iz japanske kompanije, prenosi Guardian.

- Nadamo se da ćemo u budućnosti koristiti mašine za različite vrste operacija održavanja naše infrastrukture, a ovo bi moglo da bude studija slučaja o tome kako da se nosimo s nedostatkom radne snage - rekao je predsjednik Japanske željeznice Kazuaki Hasegava na nedavno održanoj konferenciji za novinare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.