RAT U IZRAELU

Dezinformacije na Instagramu i Facebooku: Evropska unija nakon Maska upozorila i Zakerberga

Kompanije na društvenim mrežama primijetile su porast broja dezinformacija o sukobu između Izraela i Hamasa, uključujući krivotvorene slike

Meta mora dokazati da je poduzela „pravovremenu i objektivnu akciju“. Facebook

E. Ag.

12.10.2023

Evropska unija upozorila je Marka Zakerberga (Zuckerberg) zbog širenja dezinformacija na Metinim platformama društvenih medija nakon Hamasovog napada na Izrael. Meti, koja je vlasnik Facebooka i Instagrama, poručili su da „ima 24 sata“ za odgovor i poštivanje evropskog zakona.

Porast broja dezinformacija

Kompanije na društvenim mrežama primijetile su porast broja dezinformacija o sukobu između Izraela i Hamasa, uključujući krivotvorene slike i pogrešno označene videozapise. EU je na takav sadržaj u utorak upozorila i X, bivši Twitter.

Povjerenik Evropske unije za unutrašnje tržište Tijeri Breton (Thierry) poručio je Meti da mora dokazati da je poduzeo „pravovremenu i objektivnu akciju“. Naveo je i da kompanija ima „24 sata da ga obavijesti o efikasnim mjerama koje je poduzela za suzbijanje širenja dezinformacija na svojim platformama“.

Portparol Mete rekao je za BBC:

- Nakon terorističkih napada Hamasa na Izrael u subotu, brzo smo uspostavili centar za specijalne operacije sa stručnjacima, uključujući tečne govornike hebrejskog i arapskog, kako bismo pomno pratili i odgovorili na ovu situaciju.

Naši timovi rade danonoćno, kako bi naše platforme bile sigurne, poduzimaju mjere u vezi sa sadržajem koji krši zakone i koordiniraju s trećim stranama koje provjeravaju činjenice u regiji, kako bismo ograničili širenje dezinformacija. Nastavit ćemo s tim radom kako se ovaj sukob odvija.

Teroristički sadržaj

Evropska komisija je u međuvremenu podsjetila sve kompanije društvenih medija da su zakonski obavezne spriječiti širenje štetnog sadržaja povezanog s palestinskom militantnom grupom Hamas, koja je zabranjena teroristička grupa u EU.

- Sadržaj koji kruži internetom i koji se može povezati s Hamasom kvalificira se kao teroristički sadržaj, nezakonit je i treba ga ukloniti prema Zakonu o digitalnim uslugama i Uredbi o internetskom terorističkom sadržaju - rekao je portparol Komisije, piše Tportal.hr.

U utorak je Breton isto upozorenje poslao i Ilonu Masku (Elon Musk) zbog „nasilnog i terorističkog sadržaja na X-u“, uprkos upozorenjima. Mask je rekao da je njegova kompanija poduzela mjere, uključujući uklanjanje novostvorenih računa povezanih s Hamasom.

Zatražio je od EU da navede navodne primjere kršenja. Breton nije dao pojedinosti o dezinformacijama na koje se pozivao u svom zahtjevu Masku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.