Pravljene turskog pudinga nije previše komplikovano, a za ovu poslaticu neće vam trebati puno vremena.
Sastojci:
600 ml mlijeka
60 g šećera
2 vanilin šećera
40 g kokosa
2 žumanca
50 g brašna
30 g maslaca
20 g sjeckanih badema
20 g kokos listića.
Priprema:
U šerpu sipajte 400 ml mlijeka, dodajte šećer, vanilin šećer i kokos pa stavite na vatru da provri. U preostalih 200 ml mlijeka razmutite žumanca i brašno tako da ne bude grudvica, pa ukuhajte u mlijeko sa kokosom, ulivajući u tankom mlazu i sve vrijeme miješajući žicom.
Kuhajte na srednjoj vatri nekoliko minuta dok se ne zgusne, skinite sa vatre i odmah dodajte maslac, pa promiješajte da se otopi.
Vruć puding sipajte u četiri manje čaše, pokrijte providnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, a potom stavite u frižider da se puding dobro rashladi i stegne. Pred posluživanje skinite foliju i ukrasite sjeckanim bademima i kokos listićima.