VRLO JEDNOSTAVNO

Recept za domaći hljeb sa suhim kvascem

Domaći hljeb sa suhim kvascem možete odmah ujutru napraviti, a njegov recept je malo reći savršen

Domaći hljeb. Instagram

A. O.

4.1.2025

Vjerovatno ćete se složiti da ne postoji ništa ljepše nego kada vas ujutro probudi miris domaćeg hljeba.

Neki su u stanju da pojedu cijelu veknu, jer je prosto nemoguće odoljeti i mirisu i ukusu. Domaći hljeb sa suhim kvascem možete odmah ujutru napraviti, a njegov recept je malo reći savršen.

Sastojci za domaći hljeb sa suhim kvascem:

800 g brašna

50 g kukuruznog brašna

300 ml tople vode

1 kesica suhog kvasca

1 kašika šećera

1 kašika soli.

Priprema domaćeg hljeba sa suhim kvascem:

U većoj posudi pomiješajte kvasac, šećer, vodu i so. Promiješajte i ostavite da odstoji nekih 10 minuta sve dok se kvasac ne aktivira. Postepeno dodajte brašno i ujedno miješajte smjesu sve dok ne dobijete glatko tijesto. Potom, prebacite tijesto na radnu ploču i lagano ga rukama izradite. Ukoliko je potrebno, dodajte brašna kako vam se tijesto ne bi lijepilo za prste.

Kada ste zamijesili tijesto, vratite ga u posudu i sipajte kap do dvije ulja preko njega i razmažite pa prekrijte krpom i ostavite da tijesto nadođe, sve dok ne se duplira, držeći ga na toplom.

Poslije toga vremena, ponovo premijesite tijesto i potom ga stavite u tepsiju u kojoj ćete peći hljeb, pa kada ga "postavite", pospite malo preko njega i kukuruznog brašna. Ostavite i u tepsiji da hljeb naraste, najmanje pola sata.

Poslije ovog vremena, pecite hljeb na 180 stepeni, najmanje 30 minuta. Kada hljeb bude pečen, ostavite ga malo da se prohladi i spreman je za jelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.