Blagdansko razdoblje je savršen trenutak za pripremu toplih, utješnih jela koja vraćaju uspomene i stvaraju nove tradicije.
Germknedle s kremastim umakom od vanilije klasik su zime, a uz pravi recept, možete ih pripremiti kod kuće bez visokih troškova, baš kao na adventskim sajmovima.
Recept za Germknedle
(6 porcija)
Sastojci za tijesto
• 350 g glatkog brašna
• 4 g suhog kvasca
• 20 g bourbon vanilin šećera
• 1/2 žličice soli
• 150-170 ml toplog mlijeka
• 1 jaje
• 40 g maslaca
• 150 g džema od šljive
Sastojci za umak od vanilije
• 500 ml mlijeka
• 2 žumanjka
• 2 žlice gustina
• 1 žlica Kotányi Bourbon vanilija paste
• 70 g šećera
• 2 žlice mljevenog maka (za serviranje)
• 1 žlica bourbon vanilin šećera (za serviranje)
Priprema
Aktivirajte kvasac u mlijeku s malo brašna i šećera. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, kvasac i jaje, pa umijesite tijesto. Dodajte maslac i nastavite mijesiti još 10 minuta. Ostavite da tijesto naraste 1 sat.
Podijelite tijesto na 6 dijelova, oblikujte kuglice, stavite džem i zatvorite. Ostavite da se dižu 20 minuta.
Kuhajte germknedle na pari 20 minuta.
Za umak, u zdjeli pomiješajte žumanjke, gustin, šećer i vaniliju. Zagrijte mlijeko, pomiješajte s mješavinom, pa kuhajte dok ne postane gust.
Poslužite germknedle prelijevajući ih umakom od vanilije, pospite makom i vanilija šećerom.