BRZO I LAKO

Špagete sa tunjevinom i maslinama

Recept je bogat okusima koji će zadovoljiti nepca željna mediteranskih okusa, a idealan je izbor za lagani ručak ili večeru

Špagete. Instagram

A. O.

9.12.2024

Ukoliko ste ljubitelj tjestenine, ove špagete ćete zasigurno voljeti, a riječ je o jelu koje je jednostavno, koje je ukusno uz pomoć tunjevine i maslina u glavnoj ulozi.

Recept je bogat okusima koji će zadovoljiti nepca željna mediteranskih okusa, a idealan je izbor za lagani ručak ili večeru.

Potrebni sastojci:

200 g špageta

2 kašike maslinova ulja

2 komada češnjaka, nasjeckana

1 manja crvena čili papričica, nasjeckana (prema želji)

200 g cherry paradajza

1 konzerva tune u maslinovom ulju (oko 120 g)

50 g crnih maslina, narezanih na polovinu

1/2 kašika origana ili suhog bosiljka

svježi peršun, nasjeckan

so i biber prema ukusu

parmezan za posipanje

Priprema:

Zakuhajte posoljenu vodu, skuhajte špagete al dente i sačuvajte 50 ml vode od kuhanja.

U tavi na maslinovom ulju pirjajte češnjak i čili 1-2 minute, zatim dodajte paradajz i origano te kuhajte 5-7 minuta dok ne omekšaju. Umiješajte tunu i masline, kuhajte još 2-3 minute i prema potrebi dodajte sačuvanu vodu.

Začinite, dodajte špagete i promiješajte. Poslužite uz peršun i prema želji, parmezan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.