Zagrebački odrezak, jelo je koje možete spremiti za nedjeljni ručak, a ono je neizostavno jelo svake zagrebačke kuhinje, ali i brojnih restorana.
Riječ je o pohovanom telećem odresku punjenom šunkom i sirom, koji je nakon pohovanja hrskav izvana, a sočan iznutra, upravo zahvaljujući ukusnoj šunki i siru koji se rastapa.
Ovo jelo svoje korijene vuče još iz davne historije, a mnoge zemlje imaju neku svoju verziju ovog odreska. Tako je, naprimjer, u Srbiji nacionalni specijalitet Karađorđeva šnicla, punjeni lungić koji su svojevremenoo prvo punili kajmakom, a danas šunkom i sirom, a tu je i Cordon Bleu, za koji Švicarci tvrde da je njihov izum.
Kako napraviti najbolji zagrebački?
Za zagrebački odrezak prvo vam trebaju najsočniji dijelovi teletine, ali danas se zagrebački može pripremati i od drugog mesa -, puretine ili piletine. Ipak, ako želite biti vjerni autentičnom receptu, koristite teletinu, i to što kvalitetnije meso.
Osim mesa, važno je odabrati i svježe i kvalitetne sastojke za punjenje - sir mora biti topljiv (gauda ili trapist), a od šunke je najbolje koristiti onu u ovitku ili kuhanu.
Paniranje treba biti ravnomjerno, a odrezak dobro pričvršćen čačkalicama, kako nadjev ne bi iscurio prilikom pečenja.
Potrebni sastojci
Ako za ručak želite pripremati tradicionalan zagrebački odrezak, bit će vam potrebni:
• teleći odresci
• kuhana šunka
• sir
• so i biber po ukusu
• brašno
• jaja
• krušne mrvice
• ulje za prženje.
Kako se priprema
Odreske je prvo potrebno dobro istući. Uz pomoć glatke strane bata za meso i plastične folije ili vrećice, istucite meso, te ga posolite i pobiberite po ukusu. Na svaku polovicu odreska stavite krišku kuhane šunke, a na nju krišku sira. Količina šunke i sira može se po želji i udvostručiti, ali kod pravljenja poželjno je da prvo posložite šunku na odrezak, te na nju krišku sira.
Odrezak preklopite, a ivice dobro pritisnite prstima i po potrebi pričvrstite čačkalicama. U tri odvojene posude stavite brašno, razmućena jaja i krušne mrvice. Svaki odrezak s obje strane prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaja pa u krušne mrvice.
U većoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i pržite odreske sa svake strane po nekoliko minuta ili dok korica ne dobije zlatnu boju i ne postane hrskava. Pečeno meso izvadite na papirnate ubruse kako bi se upio višak masnoće. Poslužite s kriškom limuna, rizi-bizijem ili pomfritom i salatom po želji.