DOMAĆA KUHINJA

Savršen desert za svaku priliku: Pita od višanja

Ova zalivena verzija donosi dodatnu sočnost i bogatstvo ukusa

Pita od višanja. Društvene mreže

Dž. V.

3.11.2024

Pita od višanja je pravi klasik koji mnoge od nas podsjeća na detinjstvo i miris domaće kuhinje. Ova zalivena verzija donosi dodatnu sočnost i bogatstvo ukusa, čineći je savršenim desertom za svaku priliku. 

Sastojci

1 pakovanje kora za pitu

4 kom jaja

1 čaša šećera

1 čaša ulja

1 čaša jogurta

1 čaša griza

1 kesica praška za pecivo

700-800 g višanja

Preliv

4 čaše vode

2 čaše šećera

1 kesica vanil-šećera

Priprema

Prvo pripremite fil. Jaja i šećer pjenasto umutite mikserom. Dodajte griz pomješan sa praškom za pecivo, ulje i jogurt. Sve zajedno umutite još malo dok se ne povežu sastojci.

Višnje operite, očistite i ocjedite.

Kore razdvojite i podjelite na 6 djelova po 3 kore. Ostale kore, ako vam preostanu u pakovanju, odložite ili iskoristite za nešto drugo. Ovde vam je potrebno samo 18 kora za 6 finih i tankih rolatića.

Prvu koru premažite sa 4-5 kašika fila, drugu stavite preko i uradite isto tako, pa stavite treću koru. Nju ne premazujete filom već po ivici poredate višnje. Pravite male gomilice od višanja i redajte ih gusto jednu do druge kako bi vam pita bila bogata i lijepo okrugla kada je smotate. Dakle, kada ste poredali višnje, urolajte kore u tanak i okrugao rolatić lagano pritiskajući i oblikujući ga. Tako uradite i sa preostalim korama. Pleh od rerne premažite sa malo ulja i redajte rolate praveći mali razmak između. Poprskajte pitu sa malo ulja odozgo pre pečenja.

Ispecite pitu u rerni zagrijanoj na 180 stepeni dok fino ne porumeni. Izvadite pitu i ostavite je da se ohladi. Hladnu pitu isjecite na djelove i prelijte vrućiim sirupom.

Priprema sirupa

Šećer stavite u šerpu zajedno sa vanil-šećerom, prelijte vodom i kuhajte dok ne provrije, povremeno mješajući da bi se šećer rastopio. Kuhajte 10-ak minuta, ne treba da bude gusto kao za baklave. Topal sirup prelijte preko ohlađene i isječene pite, ohladite malo i poslužite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.