Imate li jaja u frižideru, od ukusnog doručka dijeli vas tek nekoliko minuta. Još ako dodate malo naribanog sira koji će se rastopiti na jajima… No za savršeno meku kajganu koja se topi u ustima važno je i kako je pripremate.
Neki kuhari preporučuju da jaja ulijete na hladnu tavu i zagrijavate ih na laganoj vatri uz dodatak maslinova ulja neprestano miješajući. A neki od trikova za slasniji uključuju i dodatke poput vode, vrhnja ili sojina umaka.
Voda
Kada tučenim jajima dodate malo vode, stvorit će se para tokom pečenja, zbog čega će jaja biti pahuljastija. Kuhari savjetuju brzo miješanje kako bi se ukomponiralo dovoljno zraka, kao i polako pečenje na niskoj temperaturi kako jaja ne bi bila suha ili gumasta.
Mlijeko
Dodate li pokoju kašiku punomasnog mlijeka u tučena jaja, kajgana će imati blaži okus po jajima nego ako dodate vode. Također, bit će kremastija i bogatija, a boja će joj biti bljeđa. Kako bi bila žuća, u smjesu s jajima dodajte kurkume.
Vrhnje
Ako želite da vaša kajgana bude mekana, kremasta i bogata, poslužit će vam vrhnje. Chef Gordon Ramsay u posljednjoj minuti pečenja u kajganu umiješa kašičicu crème fraîchea, piše punkufer.
Maslac
Neki kuhari za bogati okus i mekoću preporučuju maslac. Narežite maslac na kockice pa ih umiješajte u smjesu za jaja. Pazite da ne pretjerate s miješanjem, maslac se ne treba rastopiti do kraja. Smjesu potom izlijte na tavu i pecite na slaboj vatri bez miješanja u prvoj minuti. Kada se jaja malo učvrste, promiješajte ih kuhačom.
Limunov sok
Dodavanjem malo limunova soka ili koje kapi octa jaja će biti pahuljasta, ali i intenzivnijeg, boljeg okusa posebno ako ih pečete na maslacu jer će kiselina poslužiti kao savršena protuteža masnoći.