Za ribu svi znaju da je zdrava namirnica, ali, prema nekim izvorima, na samom vrhu nalazi se skuša.
Skuša sadrži veliki procent omega-3 masnih kiselina, čak dva puta više od lososa, i zbog toga je sjajna za reguliranje krvnog pritiska. Bogata je i selenom, koji zajedno s proteinima stvara antioksidanse i jača imunološki sistem.
Ono što je posebno izdvaja kao namirnicu za savršeno izbalansiran obrok je da u 100 grama sadrži samo 205 kalorija.
Naravno, spremljena prema receptu koji smo odabrali - ima i izuzetan okus. Jelo je idealno i za praznike i za običan dan.
Sastojci
3 stabljike praziluka
5 kašika ulja
200 g riže
1/2 šolje soka od paradajza
so
biber
1/2 šolje maslina
2 komada skuše
Priprema
Praziluk se isiječe na kolutove i prži na malo masnoće direktno u plehu u kojem ćete pripremati jelo.
Nakon što omekša, dodajte opranu ružu s jednom šoljom vode.
Miješa se i, nakon što riža nabubri, sipa se sok od paradajza i začini solju i biberom.
Skuša se očisti, isiječe na komade i stavi u pleh zajedno s maslinama.
Nalijte još dvije šolje vode, pa stavite skušu u rernu da se zapeče.
Pecite jelo sa skušom na 200 stepeni 45 minuta ili dok ne bude gotovo.