Ova poslastica koja potječe iz Turske postala je neizostavan dio i na domaćim stolovima. Tajna dobro pripremljenih tulumbi je da tijesto bude hrskavo izvana, a mekano iznutra.
Prema ovom starinskom receptu, dobit ćete savršeno pripremljene tulumbe, a u pripremi će uspjeti i početnici u kuhinji.
Sastojci
Za tijesto
4 krupnija jajeta
400 ml vode
100 ml ulja
250 g brašna
2 kašičice šećera
prstohvat soli
1 l ulja za prženje
Za sirup
1 kg šećera
600 ml vode
kriške od pola limuna
Napomena: Preljev treba napraviti dan ranije i ostaviti je da odstoji preko noći da se lijepo ohladi. Ovo je jako bitan korak.
Priprema
U dublju posudu ulijte vodu, dodajte ulje, šećer i so. Kada provri, maknite s peći i dodajte brašno. Miješajte dok se napravi čvrsta smjesa. Ostavite tijesto 15-ak minuta da se prohladi.
Dok se tijesto hladi, pjenasto umutite jaja. Zatim ih dodajte tijestu i sjedinite mikserom. Kada vam se čini da ste dobili mekano, svilenkasto tijesto, gotovo je. Tim tijestom napunite špric za tulumbe.
U dublju tavu nalijte litru ulja. U hladno ulje tiskajte tulumbe oko deset centimetara dužine. Pazite da ne budu preblizu jer će narasti. Povremeno ih okrenite i pustite da se prže dok ne poprime zlatnu boju. Izvadite ih kašikom i stavljajte u sirup (agdu).
Isključite šporet i ostavite ulje da se barem deset minuta hladi. Zatim istisnite novu turu tulumbi.
Kad je druga tura gotova, prvu izvadite u pleh, a drugu u agdu. Ponavljajte dok ima tijesta.
Kad su sve tulumbe gotove, prelijte ih preostalim sirupom i prekrijte folijom. Ostavite ih u frižideru da se hlade.
Od ove količine možete dobiti oko 40 tulumbi.