Bliže se razni praznici, a gdje su praznici, tu su razne đakonije čiji su neizostavan dio veoma često pogača i meze. Da se te dvije vrste hrane mogu servirati zajedno, i to na veoma lijep način, pokazala je Miroslava Bogdanovski na svojoj Instagram stranici minjinakuhinjica.
Sastojci
10 g suhog kvasca
2 kašičice šećera
230 ml toplog mlijeka
150 ml gazirane vode
50 ml ulja
2 jajeta
1 kašika sirćeta
2 kašičice soli
800 g brašna, meko T400
lan, susam
20 g putera
Priprema
U posudu sipajte kvasac, šećer, toplo mlijeko, gaziranu vodu, ulje, sirće, jaje, bjelance, so i brašnom zamijesite tijesto. Pokrijte i ostavite na toplom 30-45 minuta da tijesto nadođe.
Nadošlo tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Prvi dio podijelite na 9 jednakih jufkica. Osam jufkica stavite na pleh formirajući krug. Od devete napravite cvijet kako je prikazano u videu i stavite u sredinu. Sjedinite žumance i kašiku mlijeka, pa premažite sve loptice.
Drugi dio tijesta podijelite na 3 jufke. Jufke razvucite i premažite otopljenim puterom i slažite jednu na drugu, osim posljednje, koju ne premazujete. Oklagijom razvucite u veći krug i isijecite na 8 trouglova. Svaki trougao po sredini zasijecite. Uži dio testa jednom provucite kroz isječeni dio. Složite ukrug preko loptica, ali naizmjenično, jednom vrh prema sredini, pa naredni da ide prema spolja.
Premažite i po ivicama pospite lanom i susamom. Stavite obruč ili koristite kalup veličine 26-27 cm.
Pecite 35-40 minuta u rerni zagrijanoj na 200 °C.
Izvadite pogaču i ostavite malo da se prohladi pa napravite ružice od suhog mesa i stavite u pogaču kako je prikazano u videu. Možete dodati i listove bosiljka, nane itd., u ovom receptu korišten je svjež origano, pišu Vijesti.