Ovaj recept je idealan za jesenji ručak i sezonu karfiola.
Pohovani karfiol možete da pripremite i kao glavno jelo, koje možete da poslužite uz salatu, ili kao prilog uz meso. Odlično ide uz piletinu.
Sastojci
750 grama svježeg karfiola
3 jaja
100 ml mlijeka
1 kašika suhog biljnog začina
po potrebi brašna
po potrebu ulja
po potrebi biber
Priprema
Napunite šerpu vodom i sačekajte da proključa.
U međuvremenu operite karfiol i razdvojite ga na krupne cvjetove.
U kipuću vodu ubacite karfiol, potom smanjite temperaturu ringle i ostavite da se povrće kuha, ne duže od pet minuta. Cilj je da karfiol ostane čvrst i da samo malo omekša, ne i da se skuha. Kada se dovoljno kuhao, ocijedite ga.
U posebnoj posudi razmutite jaja i dodajte biljni začin i mlijeko, i dobro umutite.
U dubljoj tavi zagrijte ulje na srednjoj vatri, da ne bude previše vrelo.
Karfiol prvo uvaljajte u brašno, potom umočite u smjesu s jajima, i ponovo uvaljajte u brašno. A zatim, jedan po jedan komad, prebacite u tavu da se prži.
Okrećite karfiol s vremena na vrijeme tako da se sa svake strane ispeče do zlatno smeđe boje.
Kada je gotov, izvadite ga i ocijedite od ulja na papirnom ubrusu, a potom možete da ga pospete svježe mljevenim biberom.