Svi mi koji volimo pite, kiflice, domaći hljeb znamo da je za to najvažniji recept za tijesto.
Isprobajte ovaj recept jer ne čekate sat da tijesto nadođe, a ono što je najbitnije - svima uspijeva.
Sastojci
4 šolje + 3 pune kašike brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
3 kašike ulja
2 šolje vode
25 g kvasca (11 g suhog kvasca)
Priprema
U posudi pomiješajte 3 kašike brašna, šećer i so, pa sipajte ulje. Sjedinite sve sastojke, a onda sipajte i šolju ključale vode, pa umijesite glatko tijesto. Ostavite da se ohladi (na 40°C). U drugoj posudi pomiješajte šolju tople vode i izdrobljeni kvasac i lijepo promiješajte. Ostavite da se aktivira. Zatim aktivirani kvasac sipajte u ohlađeno tijesto, pa dodajte i preostalo brašno. Nauljite ruke i umijesite tijesto. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori nekih 5-10 minuta, piše Stvar ukusa.