BRZO I LAKO

Recept: Tiramisu od jagoda i kokosa

Donosimo recept za drugačiju, proljetnu, verziju s dodatkom jagoda i kokosa

Tiramisu od jagoda i kokosa. PrintScreen

D. R.

1.7.2023

Kombinacija mascarpone sira, piškota i kafe zasigurno vas odmah asocira na jedan od najpoznatijih deserta – tiramisu. Donosimo recept za drugačiju, proljetnu, verziju s dodatkom jagoda i kokosa.

Priprema

Tostirajte kokos

Kokos tostirajte, na laganoj vatri bez masnoće, često miješajući, dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Operite jagode

Jagode operite, odstranite zeleni dio i ostavite kratko da se osuše, a za to vrijeme naribajte bijelu čokoladu.

Pripremite preljev od jagoda

U manju posudu stavite 100 g jagoda te ulijte sok od naranče i kokosovo mlijeko. Pomoću štapnog miksera pasirajte jagode dok ne dobijete homogenu smjesu.

Izmiksajte kremu

U posudu srednje veličine dodajte mascarpone sir, šećer u prahu i sok od limuna te mikserom sjedinite sastojke.

Sjedinite kremu i šlag

U posebnoj posudi izmiksajte vrhnje u čvrsti šlag te ga lagano umiješajte u smjesu od mascarponea.

Dodajte čokoladu

Umiješajte i naribanu čokoladu i 30 g tostiranog kokosa.

Nasjeckajte jagode

350 g jagoda narežite na sitne komadiće pa ih također umiješajte u kremu.

Složite tiramisu

Na dno pravougle tepsije poslažite piškote te ih prelijte polovicom pirea od jagoda. Ravnomjerno razmažite i polovicu kreme pa opet poslažite red piškota. Prelijte ostatkom pirea od jagoda i premažite preostalom kremom.

Ohladite

Prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 3 sata.

Poslužite

Ostatak jagoda narežite na polovice i rasporedite po ohlađenoj kremi te pospite s ostatkom kokosovih listića. Narežite i poslužite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.