Kombinacija mascarpone sira, piškota i kafe zasigurno vas odmah asocira na jedan od najpoznatijih deserta – tiramisu. Donosimo recept za drugačiju, proljetnu, verziju s dodatkom jagoda i kokosa.
Priprema
Tostirajte kokos
Kokos tostirajte, na laganoj vatri bez masnoće, često miješajući, dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Operite jagode
Jagode operite, odstranite zeleni dio i ostavite kratko da se osuše, a za to vrijeme naribajte bijelu čokoladu.
Pripremite preljev od jagoda
U manju posudu stavite 100 g jagoda te ulijte sok od naranče i kokosovo mlijeko. Pomoću štapnog miksera pasirajte jagode dok ne dobijete homogenu smjesu.
Izmiksajte kremu
U posudu srednje veličine dodajte mascarpone sir, šećer u prahu i sok od limuna te mikserom sjedinite sastojke.
Sjedinite kremu i šlag
U posebnoj posudi izmiksajte vrhnje u čvrsti šlag te ga lagano umiješajte u smjesu od mascarponea.
Dodajte čokoladu
Umiješajte i naribanu čokoladu i 30 g tostiranog kokosa.
Nasjeckajte jagode
350 g jagoda narežite na sitne komadiće pa ih također umiješajte u kremu.
Složite tiramisu
Na dno pravougle tepsije poslažite piškote te ih prelijte polovicom pirea od jagoda. Ravnomjerno razmažite i polovicu kreme pa opet poslažite red piškota. Prelijte ostatkom pirea od jagoda i premažite preostalom kremom.
Ohladite
Prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 3 sata.
Poslužite
Ostatak jagoda narežite na polovice i rasporedite po ohlađenoj kremi te pospite s ostatkom kokosovih listića. Narežite i poslužite.