Dobre vijesti za ljubitelje kafe: kofein i zelenilo se i dalje mogu kombinirati u jednoj šolji. Karfiol i brokule su uobičajeni sastojci ne samo u salatama već́ i u smutijima. A sad povrće zadire u carstvo drugog pića - kafe.
Osmišljeno u Australiji
Kafa od brokule zvuči primamljivo, zar ne? Ova neočekivana mješavina osmišljena je u Australiji, dok su se naučnici vodili samo najboljim namjerama. Interesiranje za zdrav način života i pravilnu ishranu samo se povećava iz godine u godinu, ali u isto vrijeme ljudi i dalje često nisu u mogućnosti da jedu preporučenu količinu povrća. Brokule kao piće pomoći će u popunjavanju te praznine.
Kako napraviti kafu od brokula
Za ovaj napitak vam nije potrebna svježa brokula, jer ovo nije smuti. Prvo povrće treba osušiti, a zatim ga samljeti u fini prah, koji se dodaje u kafu. Štaviše, samo dvije kašike ovog zelenog praha imaju nutritivne vrijednosti koje će vam pomoći da unesete sve neophodne elemente u svoj organizam. Postoji još jedan snažan argument u korist nove „zelene“ kafe - rijetko ko redovno jede brokuli. Ovo povrće je gost na stolu samo s vremena na vrijeme, a kafa je mnogo popularnija.
Alternativne opcije
Ako vam je teško da zamislite kafu od brokule, možete početi s drugim opcijama. Brokule u prahu su definitivno zdrave - i mogu biti zanimljiv sastojak istog smutija, kao dodatak žitaricama ili pireu od avokada. Ovaj prah se može čuvati mnogo duže od običnog povrća, a polje za eksperimentiranje okusima i jelima sada je mnogo veće.