UKUSNO I ZDRAVO

Zapečena blitva s jajima i sirom

Idealan obrok ukoliko vodite računa o dnevnoj količini unesenih ugljikohidrata

Zapečenu blitvu s jajima i sirom možete jesti za bilo koji dnevni obrok. Printscreen

E. Ag.

28.4.2023

Zapečena blitva s jajima i sirom idealan je obrok ukoliko vodite računa o dnevnoj količini unesenih ugljikohidrata. Lako i brzo se pravi, potrebno je samo sve sastojke sjediniti, izliti u kalup i ispeći. Ukusno, zdravo i nutritivno dobro.

Sastojci

- 3 jaja

- pileća šunka ili suho meso, po želji

- 400 g grčkog jogurta

- mozzarella sir

- jedna veza blitve

- 2 kašike brašna

- prstohvat soli

Priprema

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Blitvu operite i nasjeckajte. Blanširajte je kratko i ostavite nekoliko minuta da se ocijedi. Šunku ili suho meso također izrežite na trakice, kao i mozzarella sir. Zatim dobro promiješajte sve sastojke, izlijte u manji, ali dublji pleh za pečenje. Umutite jaja, dodajte brašno i začine i polijte po nasjeckanim sastojcima. Pecite dok ne porumeni, oko 15 do 20 minuta. Kad se ispeče, ostavite da se ohladi pa izrežite na trokutove. Ovako zapečena blitva s jajima i sirom može se poslužiti uz salatu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.