Zapečena blitva s jajima i sirom idealan je obrok ukoliko vodite računa o dnevnoj količini unesenih ugljikohidrata. Lako i brzo se pravi, potrebno je samo sve sastojke sjediniti, izliti u kalup i ispeći. Ukusno, zdravo i nutritivno dobro.
Sastojci
- 3 jaja
- pileća šunka ili suho meso, po želji
- 400 g grčkog jogurta
- mozzarella sir
- jedna veza blitve
- 2 kašike brašna
- prstohvat soli
Priprema
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Blitvu operite i nasjeckajte. Blanširajte je kratko i ostavite nekoliko minuta da se ocijedi. Šunku ili suho meso također izrežite na trakice, kao i mozzarella sir. Zatim dobro promiješajte sve sastojke, izlijte u manji, ali dublji pleh za pečenje. Umutite jaja, dodajte brašno i začine i polijte po nasjeckanim sastojcima. Pecite dok ne porumeni, oko 15 do 20 minuta. Kad se ispeče, ostavite da se ohladi pa izrežite na trokutove. Ovako zapečena blitva s jajima i sirom može se poslužiti uz salatu.