JEDNOSTAVNO, A UKUSNO

Svi je vole: Najbolji recept za oblandu

Poslastica za sve ukuse

Tradicionalna receptura. Printscreen/Instagram

E. Ag.

20.4.2023

Sastojci

- 1 pakovanje oblandi

- 1 l mlijeka

- 900 g šećera

- 100 g čokolade za kuhanje

- 125 g margarina

Priprema

Staviti mlijeko i šećer u veću šerpu da prokuha.

Kad je smjesa prokuhala, smanjiti na srednju temperaturu, da se lagano krčka.

Fil kuhati 1,5 sati.

Da biste znali je li fil dovoljno ukuhan, izvadite na tacnu pola kašičice fila i ohladite, ukoliko se ne pomjera na tacni nakon hlađenja, znaci da je fil dovoljno ukuhan.

Kad je fil dovoljno ukuhan, dodati čokoladu i margarin i miješati dok se ne istope.

Pustiti da kuha još nekih 10 minuta i skloniti sa šporeta.

Fil se treba malo ohladiti, ali ne skroz, treba biti mlak.

Mazati kore oblande i slagati ih, lagano pritisnuti rukama da se zalijepe jedna za drugu.

Kad završite s mazanjem, preko staviti foliju ili pek papir, a zatim nešto teško, što će pritisnuti kore da ostanu zalijepljene jedna za drugu dok se oblanda hladi.

Ostaviti na hlađenje minimalno 2 sata, a zatim ih možete izrezati i odložiti u kutiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.