Kada kod kuće nema spremljenog jela, uglavnom prva alternativna opcija nam je neki kiosk ili restoran brze hrane. Sa porodicom, partnerom ili prijateljima često odemo na hamburger, giros i slično. Ukoliko se ovo dešava s vremena na vreme, to je prihvatljivo.
Duboko ulje
Ali često konzumiranje ove hrane trebalo bi izbjegavati u širokom luku, pogotovo što neretko pojedemo više nego što smo htjeli.
Pomfrit, pohovani sir ili kolutići luka spadaju u priloge koje bi svakako trebalo da preskočite jer se pripremaju se u dubokom ulju:
- Najgorim prilozima smatraju se prženi krompirići, pohovani sir ili kolutići luka. Takva hrana je pržena u dubokom ulju i izuzetno je nezdrava jer je prepuna masnoće i soli. To može dodatno da začepi arterije, što može da dovede do srčanog i moždanog udara - upozorava kardiolog dr. Nitin Bhatnagar, pa dodaje:
Štetno za srce
- Svako treba da zna da je učestalo jedenje takve hrane štetno za zdravlje srca i arterija i izlaže vas većem riziku od bolesti srca. Sve što je pretjerano dovodi do hemijske neravnoteže u telu. Zato, imajte u vidu da u svemu treba da budemo umjereni.
Ovo potvrđuju i rezultati jednog istraživanja objavljeni u American Journal of Clinical Nutrition u kom je učestvovalo 4500 odraslih osoba. Utvrđeno je da ljudi koji jedu pomfrit više od dvaput sedmično imaju dvostruko veći rizik od rane smrti.
Ovde nije problem u namirnici, već u načinu pripreme, krompir se prži u velikoj količini ulja kako bi bio ukusniji.