Ako volite pečeni kukuruz, voljet ćete i ovu salatu. Grilovanom kukuruzu dodajte nasjeckan avokado i paradajz pa sve prelijte osvježavajućim vinaigrette dresingom sa sokom limete, maslinovim uljem i začinima.
Salatu dobro ohladite i poslužite uz meso ili povrće s roštilja.
Sastojci
Broj porcija je 4.
2 svježa klipa kukuruza šećerca
1 kašičica soli
5 kašika maslinovog ulja
8 kašika soka od limete
½ kašičice mljevenog kima
1 avokado izrezan na kockice
220 grama čeri (cherry) paradajza prepolovljenog
45 grama crvenog luka, sitno nasjeckanog
30 g korijandera, nasjeckanog
¼ kašičice bibera
Priprema
1. Pripremite roštilj
Roštilj očistite i pripremite za direktno kuhanje na umjerenoj vatri, oko 180 stepeni.
2. Pecite
Kukuruz premažite s 2 kašike maslinovog ulja i začinite s 1/2 kašičice soli. Pecite ga na direktnoj, srednje jakoj vatri, zatvorenog poklopca, dok se ne zažari i kukuruz ne omekša. To će trajati 10-15 minuta. Povremeno okrećite kukuruz. Kukuruz maknite s roštilja i ostavite da se malo ohladi. Izrežite zrna kukuruza iz klipa i stavite u veliku posudu.
3. Napravite preliv
U zasebnoj zdjeli umutite preostalo maslinovo ulje, sol, sok limete, kim i biber. Stavite sa strane.
4. Dodajte ostale sastojke
Dodajte avokado, paradajze, luk i korijander u posudu s kukuruzom te prelijte prelivom. Nježno promiješajte. Poslužite odmah.
Napomena
Kukuruz također možete pripremiti u gril tavi na peći istim postupkom kao i na roštilju.