Štrudla je jelo od vučenog ili lisnatog tijesta koje se puni voćem, povrćem, sirom, makom, orasima te može biti slano ili slatko. Štrudla od borovnica se priprema od vučenog tijesta odnosno tankih kora nadjevenih slasnim, sitnim, tamno ljubičastim plodovima borovnice.
Još ako su to divlje, šumske borovnice, osjetit ćete pravi miris i okus.
Sastojci
Broj porcija je za šest osoba.
Vučeno tijesto
500 grama glatkog brašna (ili onog za bureke i pite)
1 prstohvat soli
5 kašika ulja
280 ml mlake vode
Preliv
700 g borovnica (može i zaleđenih)
130 g šećera (ovisno koliko su borovnice slatke)
2 vanilina šećera
4 kašike krušnih mrvica
100 g otopljenog maslaca
mljeveni cimet
Priprema
1. Pripremite tijesto
U posudu prosijte brašno, dodajte prstohvat soli, ulje i mlaku vodu.
Umijesite tijesto i dodajte još malo vode ukoliko je potrebno.
Kada se sastojci spoje, tijesto prebacite na radnu ploču i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, trebat će vam nekih 10-ak minuta.
Formirajte kuglu i snažnim i kratkim pokretima bacajte kuglu o plohu. Ovo ponovite najmanje 30 puta, a to pomaže da se razvije gluten.
Kada je tijesto gipko, oblikujte kuglu, stavite ga u posudu i prelijte uljem.
2. Neka se odmori
Zamotajte prozirnom folijom pa ostavite da stoji barem sat ili dva.
3. Razvucite ga
Na sto stavite podlogu, stolnjak, nauljite ruke pa tijesto najprije prstima spljoštite i stanjite koliko ide.
Ne koristite brašno u ovoj fazi nego samo masnoću jer tijesto ne smije biti suho. Tada će pucati.
Tijesto razvlačite od sredine prema ivicama, povlačite prstima uokolo da se ravnomjerno razvuče i stanji. Ukoliko i pukne, ne brinite, neće smetati.
Kada ste postigli željenu tankoću/debljinu tijesta, odrežite deblje ivice.
4. Stavite preliv i zamotajte
Natopite s malo otopljenog maslaca i rasporedite borovnice.
Po borovnicama pospite šećer i vanilin šećer te malo mljevenog cimeta.
Po svemu rasporedite krušne mrvice.
Pomoću stolnjaka zamotajte savijaču.
Stavite je u pleh obložen masnim papirom te namazan s malo maslaca.
5. Ispecite
Štrudlu premažite s ostatkom maslaca i stavite peći u ugrijanu rernu na 180 stepeni nekih 40 do 50 minuta.
Kada porumeni, gotova je.
Vruću štrudlu malo prelijte mineralnom vodom i pokrijte čistom krpom dok se ne ohladi.
6. Poslužite
Poslužite mlaku posutu šećerom u prahu.
Ukoliko volite, možete poslužiti i uz slatko vrhnje ili preliv od vanilije.