BRZO I JEDNOSTAVNO

Ovo je idealan recept: Štrudla od borovnica

Umijesite tijesto i dodajte još malo vode ukoliko je potrebno

Štrudla sa borovnicama. Index.hr

A. O.

22.1.2023

Štrudla je jelo od vučenog ili lisnatog tijesta koje se puni voćem, povrćem, sirom, makom, orasima te može biti slano ili slatko. Štrudla od borovnica se priprema od vučenog tijesta odnosno tankih kora nadjevenih slasnim, sitnim, tamno ljubičastim plodovima borovnice.

Još ako su to divlje, šumske borovnice, osjetit ćete pravi miris i okus.

Sastojci

Broj porcija je za šest osoba.

Vučeno tijesto

500 grama glatkog brašna (ili onog za bureke i pite)

1 prstohvat soli

5 kašika ulja

280 ml mlake vode

Preliv

700 g borovnica (može i zaleđenih)

130 g šećera (ovisno koliko su borovnice slatke)

2 vanilina šećera

4 kašike krušnih mrvica

100 g otopljenog maslaca

mljeveni cimet

Priprema

1. Pripremite tijesto

U posudu prosijte brašno, dodajte prstohvat soli, ulje i mlaku vodu.

Umijesite tijesto i dodajte još malo vode ukoliko je potrebno.

Kada se sastojci spoje, tijesto prebacite na radnu ploču i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, trebat će vam nekih 10-ak minuta.

Formirajte kuglu i snažnim i kratkim pokretima bacajte kuglu o plohu. Ovo ponovite najmanje 30 puta, a to pomaže da se razvije gluten.

Kada je tijesto gipko, oblikujte kuglu, stavite ga u posudu i prelijte uljem.

2. Neka se odmori

Zamotajte prozirnom folijom pa ostavite da stoji barem sat ili dva.

3. Razvucite ga

Na sto stavite podlogu, stolnjak, nauljite ruke pa tijesto najprije prstima spljoštite i stanjite koliko ide.

Ne koristite brašno u ovoj fazi nego samo masnoću jer tijesto ne smije biti suho. Tada će pucati.

Tijesto razvlačite od sredine prema ivicama, povlačite prstima uokolo da se ravnomjerno razvuče i stanji. Ukoliko i pukne, ne brinite, neće smetati.

Kada ste postigli željenu tankoću/debljinu tijesta, odrežite deblje ivice.

4. Stavite preliv i zamotajte

Natopite s malo otopljenog maslaca i rasporedite borovnice.

Po borovnicama pospite šećer i vanilin šećer te malo mljevenog cimeta.

Po svemu rasporedite krušne mrvice.

Pomoću stolnjaka zamotajte savijaču.

Stavite je u pleh obložen masnim papirom te namazan s malo maslaca.

5. Ispecite

Štrudlu premažite s ostatkom maslaca i stavite peći u ugrijanu rernu na 180 stepeni nekih 40 do 50 minuta.

Kada porumeni, gotova je.

Vruću štrudlu malo prelijte mineralnom vodom i pokrijte čistom krpom dok se ne ohladi.

6. Poslužite

Poslužite mlaku posutu šećerom u prahu.

Ukoliko volite, možete poslužiti i uz slatko vrhnje ili preliv od vanilije.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.