PROBLEM DOMAĆINSTVA

Kako najlakše očistiti kamenac: Savjeti i trikovi za učinkovito održavanje

Uz nekoliko jednostavnih i prirodnih rješenja, možete održavati vaše površine čiste i sjajne

Facebook

Dž. V.

3.11.2024

Kamenac je čest problem u mnogim domaćinstvima, osobito u područjima s tvrdom vodom. Ovaj talog može se nakupljati na slavinama, tuševima, keramičkim pločicama i u kućnim aparatima poput bojlera i mašine za pranje posuđa. Održavanje čistoće može biti jednostavno uz prave metode i proizvode. 

Upotreba bijelog octa

Bijeli ocat je jedan od najučinkovitijih i najpristupačnijih prirodnih sredstava za čišćenje kamenca. Njegova kiselost pomaže u razgradnji naslaga.

Namočite krpu ili spužvu u bijeli ocat. Nanesite je na zahvaćena područja i ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon toga, ribajte površinu četkom ili spužvom, a zatim isperite toplom vodom.

Limunov sok

Limunov sok također sadrži prirodne kiseline koje pomažu u otapanju kamenca.

Istisnite sok od jednog ili dva limuna u posudu. Nanesite sok na mjesta s kamencem, ostavite da djeluje 15-20 minuta. Izribajte površinu, a zatim isperite.

Sredstva za čišćenje

Na tržištu postoji mnogo komercijalnih sredstava koja su specijalizirana za uklanjanje kamenca. Ova sredstva često sadrže kiseline koje učinkovito razgrađuju naslage.

Slijedite upute na pakiranju. Pazite da koristite zaštitne rukavice i masku, ako je potrebno, jer neka sredstva mogu biti jaka.

Soda bikarbona

Soda bikarbona može se koristiti kao blago abrazivno sredstvo koje pomaže u čišćenju kamenaca.

Napravite pastu od sode bikarbone i malo vode. Nanesite pastu na kamenac, ostavite da djeluje nekoliko minuta. Izribajte, a zatim isperite.

Uklanjanje kamenca ne mora biti mukotrpan proces. Uz nekoliko jednostavnih i prirodnih rješenja, možete održavati vaše površine čiste i sjajne. Redovno čišćenje i poduzimanje preventivnih mjera osigurat će da kamenac ne postane problem u vašem domaćinstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.