Može li se nakon otvaranja kečap spremiti u kuhinjski ormarić? Ili mora biti u frižideru? A, ako treba biti u frižideru, zašto ga restorani ostavljaju vani?
Opasne zone
To su samo neka od pitanja koja mnogi ljudi postavljaju, a na koje je odlučila odgovoriti stručnjakinja Kristen Aiken, kada je govorila o ''opasnim zonama'', prenosi Yahoo.
- O tome se prije nekoliko godina vodila velika rasprava, a Heinz je sve objasnio na svom Twitter profilu, ali u osnovi, u restoranu je drugačije nego kod kuće, jer je promet tako brz - rekla je Aiken.
Možda će čak potrošiti i cijelu bocu kečapa u jednom danu, s obzirom na to koliko ga ljudi koristi.
Ali, čak i ako ne poslužujete stotine gostiju dnevno, vaš kečap bi mogao stajati u kuhinjskom ormariću.
- Kečap može stajati na policama. Trebali biste ga moći dugo držati bez hlađenja. Međutim, zbog specifičnih faktora koji se mogu razlikovati od kuće do kuće, poput temperature ili određenih uvjeta skladištenja, preporučuje se da ga stavite u frižider nakon što ga otvorite, kako biste održali kvalitet.
Međutim, neke marke i domaći kečap možda neće imati isti nivo kiselosti i možda će trebati drugačije postupati s njima.
- Postoje sve te nove marke fensi kečapa koji su organski i vjerovatno nisu namijenjeni držanju na policama, tako da jednostavno morate pročitati što piše na poleđini proizvoda - savjetuje Aiken.
Kečap ide u frižider
Heinz UK odgovorio je na ovu dilemu oko skladištenja začina na Twitteru 2023. godine. Nakon saznanja da više od trećine ispitanika X-a (Twittera) drži svoj kečap u ormariću, kompanija je jednostavno napisala:
- Kečap ide u frižider!
Portparol kompanije je dodao:
- Iako smo svjesni da su mnogi fanovi Heinz Tomato Ketchupa svoj kečap čuvali u ormarićima, preporučujemo hlađenje nakon otvaranja. Ovo je najbolji način da se održi okus kečapa.
Dakle, iako je sigurno ostaviti svoju bocu kečapa u ormariću (a ako to učinite, stručnjaci savjetuju da je trebate potrošiti u roku od 30 dana), ako želite da vaš kečap ima najbolji mogući – držite ga u frižideru, piše Večernji.