Ako pratite luksuzne resorte i popularne travel bloggere na društvenim mrežama, zasigurno ste već vidjeli na hiljade fotografija plutajućeg doručka.
Riječ je o posebnoj usluzi skupih hotela koja uključuje posluživanje kafe, tosta, voća i drugih jela tipičnih za doručak na bazenu ili u hidromasažnoj kadi, umjesto u hotelskoj sobi. Hrana je obično stavljena na velike tanjire i u pletene košare te ukrašena egzotičnim cvijećem i drugim detaljima.
Plutajući doručak popularan je u Aziji, a posebno u privatnim vilama na Tajlandu, Fidžiju i na Maldivima. Svi se slažu da trend posluživanja doručka na taj način potječe s Balija, no nije poznato koji je resort to učinio prvi.
Plutajući doručci postali su posebno tražena usluga u pandemiji koronavirusa jer su gosti hotela izbjegavali objedovanje u zajedničkim zatvorenim prostorijama.
Turistički stručnjaci slažu se da je plutajući doručak dobra ideja samo u teoriji. U praksi ljudi naruče doručak u određeno vrijeme, pa prespavaju, a hrana ostane na otvorenom predugo te više nije optimalna za konzumaciju.