Radi promocije tradicijskih i kulturnih vrijednosti u Bosanskom Petrovcu te podrške razvoju ruralnog poduzetništva i proizvodnje zdrave hrane desetu godinu zaredom organizirana je manifestacija „Prva kosa Grmeča.“
Mir i tolerancija
Proteklog vikenda je u Smoljani podno Grmeča sve bilo u znaku kose i kosaca. Pedesetak kosaca iz svih krajeva BiH, ali i zemalja regije, borilo se za „prvu kosu Grmeča“.
- Manifestacija je već dobila međunarodni karakter, jer se ove godine takmiče kosci iz šest zemalja regije. Moto ove desete, jubilarne manifestacije je „Otkos mira i tolerancije“, jer želimo pokazati da Bosanski Petrovac zaista oslikava BiH u malom, gdje različitost predstavlja most zajedničkog puta ka Evropi, a mir i tolerancija i dijalog jedini pravi način – kazao je Dejan Prošić, predsjednik Organizacionog odbora i Udruženja „Ruralni razvoj“.
A na livadi gdje su takmičari pokazivali vještine, gdje su padali otkosi posebna atmosfera. Počevši od najmlađih do onih najstarijih. Drago Bogovac došao je iz Knina iz susjedne Hrvatske. - Učestvujem svake godine i uspijevam uzeti i nagradu. Ovo je predivno druženje.
Među koscima je bila i Stojka Beatović. Odolijeva i ne posustaje pred muškarcima.
- Rođena sam na Romaniji i kao dijete naučila kositi. Danas živim u Vojvodini, ali kosu ne zaboravljam, i zato sam ovdje. Muški takmičari mi pomažu – kazala je Beatović.
Na stazi dugoj 25, širokoj sedam metara mjeri se širina, brzina i nizina i da se fino potkosi. A vodila se žestoka borba i posljednji otkos je odlučivao pobjednika između Mirka Kecmana i Miloša Trkulje. Trkulja je imao više sreće i ponio je ovogodišnju titulu „prva kosa Grmeča“.
Velika odgovornost
- Teško je biti prvi kosac, svi te prate, prema tebi se mjere i onda stalno moraš biti spreman, pripremati se, odgovornost je to velika, a treba onda uz sve to imati i sreće – kazao je Trkulja.
Đuro Kerkez je pobjednik među veteranima, Ivan Jelovac među najmlađima, a ekipa „Rajac“ iz Srbije ukupni je pobjednik, ispred ekipe Mrkonjić-Grada i domaćina Smoljane.
Osman Buhić izrađuje kose #osman buhic#
Tu je i Osman Buhić iz Mrkonjić-Grada, čijim kosama se uglavnom i takmiče kosci.
- Više od pola stoljeća izrađujem kose „varcarke“, poznate iz Mrkonjić-Grada, čija se proizvodnja njeguje već dva stoljeća. Evo svugdje danas gdje je god kosidba moje su kose tamo, jer su najkvalitetnije – kaže Buhić.
Poseban kosački ručak
Posebno su zadovoljni bili na kosačkom ručku, koji se kuha samo u ovim prilikama. Za ručak se brinula posebna ekipa, koju je predvodio Zdravko Marijanović.
- Kuha se poseban kosački ručak, kuva se janjetina, pa se onda cijedi, pa tu još cicvara, kajmak, kiselo mlijeko. Pobjednik kosibaša dobiva glavušu. I to je tradicija pogrmečkih sela – kazao je Marijanović.