Najveća narodna kuhinja u BiH, “Imaret” iz Tuzle, u mjesecu ramazanu pokrenula je jedinstvenu akciju dostave iftara socijalno ugroženom stanovništvu na kućni prag.
NARODNA KUHINJA U TUZLI
TUZLA
Imali smo vanredni režim rada zbog složenosti epidemiološke situacije, ali su građani dolazili pred kuhinju i tražili hranu, kaže Husanović
Od prošle sedmice ponovo podjela hrane. A. Bajrić
Najveća narodna kuhinja u BiH, “Imaret” iz Tuzle, u mjesecu ramazanu pokrenula je jedinstvenu akciju dostave iftara socijalno ugroženom stanovništvu na kućni prag.
- Za prva dva dana ramazana, u petak i subotu, pripremili smo oko 500 obroka. Taj broj konstantno raste, a pored glavnog obroka, mi našim postačima dijelimo lepine, salatu i hurme. Dobili smo donaciju od četiri tone hurmi koje će biti podijeljene. Za sada pokrivamo Tuzlanski kanton, a naša je želja da iftare dostavljamo i postačima u Zvorniku, Bratuncu i Srebrenici – kaže Mensura Husanović, direktorica Regionalnog odbora „Merhameta“ u Tuzli.
Mnogima jedini obrok koji dobiju. A. Bajrić
Osim obroka za postače, u narodnoj kuhinji se svakodnevno priprema i 2.400 obroka za građane koji su u stanju socijalne potrebe. Hrana se vozi na 17 punktova u Tuzli, Kalesiji, Gračanici i Lukavcu.
- Imali smo vanredni režim rada zbog složenosti epidemiološke situacije, ali su građani dolazili pred kuhinju i tražili hranu. Počeli smo u prošloj sedmici s ponovnom podjelom hrane, ali svakako da vodimo računa o svim preporukama koje su izdate od nadležnih organa – ističe Husanović.
Svakodnevno se priprema 2.400 obroka. A. Bajrić
Građani koje smo zatekli prilikom naše posjete ističu kako ne bi preživjeli da nema obroka u narodnoj kuhinji.
- Ne možemo se požaliti. Kada je bila najveća kriza zbog epidemije, oni su dijelili hranu ponedjeljkom, srijedom i petkom. Sada nas paze i u ramazanu. Imamo obrok na kućnoj adresi, ali i hurme i kolač. Hvala ovim ljudima, ali i svim donatorima od srca – kazuje nam Hidajeta Osmanović.
Kriza utječe i na rad narodne kuhinje. Sve je manje donacija. Stoga je upućen apel gradskim i kantonalnim vlastima da u rebalansu budžeta koji slijedi planiraju sredstva i za narodnu kuhinju.