KORISNO

Razlozi zašto djeca trebaju jesti jabuke

Jabuku je najbolje konzumirati svježu, ali je djeci možete i kuhati, peć, sušiti ili im ponuditi sok

Blagotvorno utječe na zdravlje. Ilustracija

Z. K.

26.1.2021

Iako obična, skromna jabuka ne zauzima u prehrani mjesto koje zaslužuje. Redovnom konzumacijom jabuka blagotvorno utječe na zdravlje i pravilno funkcioniranje organizma. Svojim visokovrijednim sastojcima zaslužuje da je smatramo pravom kraljicom među voćem.


Nadoknađuje tekućinu

Otprilike, 100 grama jabuke sadrži 84,1 g vode, 14,9 g ugljikohidrata, 0,3 g bjelančevina, 0,4 g masti i 2,3 g prehrambenih vlakana. Od vitamina su prisutni A i C, vitamini B grupe (vitamin B1, B2, B6, nikotinamid, pantotenska kiselina, folna kiselina), a od minerala kalij, kalcij, fosfor, željezo, natrij, magnezij, cink te elementi u tragovima bakar i mangan.

Visokim sadržajem vode jabuka utažuje žeđ i nadoknađuje tekućinu, a ugljikohidratima glukozom, fruktozom i saharozom opskrbljuje organizam energijom sprečavajući umor i gubitak koncentracije, zbog čega je posebno važna u prehrani djece.

Ima povoljan utjecaj na izgradnju kostiju i zuba

Znatan udio kalija osigurava pojačano izlučivanje štetnih tvari mokraćom, što pridonosi potpunijem "čišćenju" organizma. Zbog sadržaja tanina pomaže regulaciji stolice. Odstajala, ribana jabuka koja je poprimila smeđu boju pomaže u prvim danima dijete nakon proljeva, jer stabilizira crijevnu floru i nadoknađuje tekućinu.

Sadržaj kalcija i fosfora osigurava povoljan utjecaj na izgradnju kostiju i zuba, a fluor pomaže u sprečavanju karijesa. Vrlo važne tvari u jabuci su bioflavonoidi (hlorofil, karotenoidi i antocijanidin), koji, osim što voću daju boju i karakterističnu aromu, djeluju kao "hvatači" slobodnih radikala. Jabuku je najbolje konzumirati svježu, ali je djeci možete i kuhati, peć, sušiti ili im ponuditi sok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.