ALFA TV

Alfa INFO / Nije održana sjednica Doma naroda PS BiH

Pred Sudom BiH sutra će biti nastavljeno suđenje predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću

Alfa INFO. Alfa TV

Alfa TV

8.10.2024

- Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zakazana za danas, nije održana zbog odsustva članova Kluba bošnjačkog naroda. Sjednica je trebala biti nastavak prekinute sjednice 18. marta, na kojoj je na dnevni red uvršten prijedlog zakona SDS-ovog delegata Želimira Neškovića koji se odnosi na odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i uvođenje nacionalnog odlučivanja u taj sud. Delegati iz Kluba Bošnjaka su tada napustili sjednicu i tako onemogućili glasanje.

- U petak ujutro, 4. oktobra 2024. godine su snažne padavine izazvale velike poplave koje su zahvatile Fojnicu, Kiseljak, Kreševo i brojne druge gradove u Bosni i Hercegovini. U Fojnici, situacija je posebno teška u naseljima Pločari, Zimije i Ostružnica, dok je najkritičnija u Gojevićima. Policija je iz predostrožnosti zatvorila most kod Alaupovke, zabranivši prolazak vozila prema Gojevićima, jer je situacija u tom naselju ocijenjena kao najteža. Na samom mostu na Alaupovci došlo je do odrona, zbog čega je jedna strana ceste zatvorena, dodatno otežavajući pristup kritičnim područjima.

- Pred Sudom BiH sutra će u 13 h biti nastavljeno suđenje predsjedniku RS Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika RS" Milošu Lukiću. Na prošlom suđenju 25. septembra generalni sekretar Vlade RS Dalibor Panić kazao je da niko, pa ni visoki predstavnik ili OHR, ne može da zaustavi objavljivanje zakonskih rješenja koja usvoji Narodna skupština RS.  Tužilaštvo BiH tereti Dodika i Lukića za nepoštivanje odluka visokog predstavnika.

Pogledajte video.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.