PRVI ČOVJEK CRNE GORE

Đukanoviću nije jasno zbog čega je Abazović žurio s glasanjem o ugovoru sa SPC: Ko je stavio "nož pod grlo"?

Da sam bio upoznat sa kompletnim tekstom, smatrao bih potpuno neadekvatnim da se o tim pitanjima povede sporadična priča, u desetak dana, istakao je lider DPS-a

Đukanović: Sve partije su dobile uvjerenje da se neće glasati o Temeljnom ugovoru sa SPC. Avaz

E. Ć. / CDM

12.7.2022

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je kako je premijer te zemlje Dritan Abazović dan pred glasanje o Temeljnom ugovoru sa SPC rekao kako se neće glasati o tom ugovoru.

- Sve partije koje su u aktuelnom vladinom aranžmanu, dobile su uvjeravanje da se sjutradan na sjednici Vlade neće glasati o tom ugovoru, već da će se otvoriti rasprava i da se neće glasati. To nas je upućivalo na zaključak da je premijer prihvatio sugestije - izjavio je Đukanović za televiziju Crne Gore.



Čemu žurba

Đukanoviću nije jasno zbog čega je Abazović žurio s glasanjem.

- Čemu žurba? Ko je stavio "nož pod grlo" da bi se to moralo uraditi uoči sjednice Svetog Sinoda koja je bila zakazana. Ne znam da li je bila i održana. Zašto je baš taj dan toliko važan? Zašto je važno da se jedna suverena, nezavisna država prilagođava sjednici Svetog Sinoda. Koja je to inferiornost i potreba da trčimo da ispunjavamo nečija očekivanja i koja je to neodgovornost da sebi date za pravo da o ovim pitanjima sudite bez konsultovanja stručne javnosti - pita se predsjednik Crne Gore i lider DPS-a koji je istakao da mu na pamet ne bi bilo da potpiše takav ugovor.

On je rekao kako je o Ugovoru sa SPC bio upoznat neadekvatno, odnosno da je otprilike desetak dana prije u jednom susretu s Abazovićem dobio nepotpunu, prvu verziju samo normativng dijela ugovora bez preambule koja sadrži politički dio ukupne priče.

- Da sam bio upoznat sa kompletnim tekstom, smatrao bih potpuno neadekvatnim da se o tim pitanjima povede sporadična priča, u desetak dana. Više puta sam insistirao da se ne žuri, uzme neko novo vrijeme koje će opredijeliti Vlada, pozovu institucije države i pojedinci koji će dati svoj sud i jasne garancije da je taj akt u skladu sa ustavom Crne Gore i historijskim faktima - naglasio je Đukanović.

Odgovorna vlast ne pristaje na ucjene

Komentarišući izjavu Abazovića koji je rekao da bez ugovora sa SPC ne bi mogli usvojiti odluke za koje je potrebna podrška 49 ili 54 poslanika, Đukanović je rekao kako odgovorna vlast ne smije pristajati na ucjene. On je podsjetio da je Predsjedništvo DPS-a odlučilo da Vladi otkaže povjerenje. Cilj je, kako je istakao, da se dobije Vlada koja će štititi nacionalne interese Crne Gore.

Komentarišući izjavu Abazovića da se pojedini ne plaše Temeljnog ugovora već Europola, Đukanović je ocijenio da je riječ o zamjeni teza.

- Možda neko ima razloga da se plaši Europola. I ne primjećujem da Europol postoji, a kamo li da ga se plašim - poručio je Đukanović, prenosi CDM.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.