STRANKA PRAVDE I POMIRENJA

Usame Zukorlić: Svi koji prijete Bošnjacima i šire mržnju da završe u zatvoru!

Situacija u Priboju je zabrinjavajuća, kaže Zukorlić

Zukorlić: Neko je htio da baci varnicu. Sandžak PRESS

A. Bajramović

8.1.2022

U prostorijama Stranke pravde i pomirenja održana je konferencija za medije nakon niza incidenata u kojima se, pjesmama i grafitima veličaju genocid i osuđeni ratni zločinci, a Bošnjacima se prijeti novim pokoljem i pucanjem u džamije.

Neoprostiv grijeh

Situacija u Priboju je zabrinjavajuća, kaže Usame Zukorlić, predsjednik SPP-a podsjećajući da se prije svih ovih dešavanja susreo s predsjednikom Opštine Lazarom Rvovićem, Krstom Janjuševićem narodnim poslanikom iz Priboja kao i visokim funkcionerima koji imaju vlast i utjecaj na tom prostoru. Jedan od zaključaka bio je da je Priboj primjer multietničnosti, suživota između Bošnjaka i Srba pa je i dogovoreno da se zajednički pred zvaničnicima u Beogradu izađe s prijedlogom da se gradi nova džamija u Priboju.

– Neko je htio da baci varnicu da se Bošnjaci i Srbi poremete u svojim odnosima u toj Opštini. Pozivanje na genocid od strane pripadnika policije u toj Opštini skandalozno je pogotovo na svečanosti rođenja djeteta. Pozivanje na silovanje muslimanki, istrebljenje Bošnjaka muslimana iz Novog Pazara i Sjenice neoprostiv je grijeh, kaže Zukorlić.

Poruke Vučiću

Oni koji rade ova nečasna djela prije svega su, kaže neprijatelji srpskog naroda i dodaje da Bošnjaci nisu naivni.

– Ohrabrujuće je to što je predsjednik Vučić osudio dešavanja u Priboju i nadamo se da će se s te distance moći naći rješenja kako se ovo više ne bi dogodilo. Međutim, mlaka, gotovo nikakva, reakcija MUP-a daje nam za pravo da dignemo glas jer neadekvatan odgovor na ono što se desilo dovelo je do toga da se nije završilo na pjesmi i svečanosti - kazao je Zukorlić.

Na pravoslavnim praznicima pojavlju se grafiti s imenom osuđenog ratnog zločinca, na bošnjačkim kućama, a potom omladina pjeva pjesme u kojima se spominje pucanje na džamije.

– Lično ću zatražiti od predsjednika Vučića da promijeni odnos prema ovom pitanju. Prenijet ću mu poruke koje su mi Bošnjaci Priboja saopštili kako bi se stalo s nacional-fašističkim izlivima. Želimo da policajci koji su pjevali na svadbama budu u zatvoru jer su poremetili javni red i mir. Želimo da oni koji su ispisivali grafite na bošnjačkim kućama budu u zatvoru jer u tim kućama su porodice žrtava u Sjeverinu, Kukurovićima, i drugih zločina na tom prostoru. Želimo da oni koji su pjevali da se puca na džamije budu u zatvoru jer samo tako ima smisla da se ovom zlu stane u kraj - dodaje.


Podrška Priboju

Bošnjaci prate dešavanja u regiji, pod budnim okom, kaže prate zbivanja u BiH, južnom Sandžaku i Crnoj Gori a posebno u Pljevljima. Svjesni smo, ističe, da se neće dozvoliti da se pravi bilo kakva šteta Bošnjacima u budućnosti. SPP je protiv nepravde i zaštita svakom čovjeku bio Bošnjak ili Srbin, musliman ili pravoslavac, naglašavajući da je u stranci mnogo Srba i pripadnika drugih nacionalnih zajednica koji podržavaju pravdu i pomirenje.

– Novi Pazar, Sjenica, Sandžak su uz Priboj. Svaki dobar čovjek je uz Priboj. I mnogo Srba je uz Priboj - ističe.

Podsjeća da u Priboju trenutno živi samo 15 posto Bošnjaka, a stopa iseljavanja se nastavlja. Naglašava i da su Bošnjaci ranije bili većina na tom prostoru ali su stradali u brojnim ratovima u prošlosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.