KOMENTAR DANA

Miješano meso

Gurmani će reći da u restoranima nikada ne naručujete miješano meso

Edin Skokić. Avaz

Edin Skokić

18.10.2019

Gurmani će reći da u restoranima nikada ne naručujete miješano meso. Pogotovo ako popijete koju kapljicu više. Tada u tanjiru možete dobiti sve i svašta. Isto je s uvozom i izvozom mesa. Naši farmeri u Evropsku uniju i druge zemlje izvoze meso prve i druge kategorije, a domaći mesoprerađivači uvoze meso treće i četvrte kategorije. Šta dobijemo od takvog miješanog mesa, obični potrošač nikada neće saznati. 

Najava donošenja privremene mjere zabrane uvoza goveđeg mesa mogla bi na naše trpeze vratiti dobro staro domaće meso. Samo u Semberiji su farmeri utovili 4.000 grla više, nadajući se izvozu u Tursku.

Oktobar prolazi, a od izvoza za Tursku i zemlje Evropske unije za sada nema ništa. Zbog toga farmeri trpe velike štete. Hrane utovljene bikove, troše novac i time ugrožavaju svoju egzistenciju, ali i opstanak farmi.

Zbog toga privremena zabrana uvoza goveđeg mesa što prije treba stupiti na snagu, a domaći mesoprerađivači otkupiti grla proizvedena u BiH da bi pomogli farmerima, ali i potrošačima koji napokon na stolovima neće imati meso sumnjivog kvaliteta.

U cijelu priču se mora uključiti Vijeće ministara, bez obzira na to što je u tehničkom mandatu, da bi s farmerima i mesoprerađivačima dogovorili realne cijene na obostrano zadovoljstvo. Sve drugo na dugoročnom planu vodi u propast domaće proizvodnje.

Ukoliko se to dogodi, građanima će obroci biti od mesa treće i četvrte kategorije, često zaleđenog prije nekoliko godina, sumnjivog kvaliteta, što se u konačnici može odraziti na zdravlje onih koji ga konzumiraju. Spasimo domaću proizvodnju!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.