MENHETN

Nakon što ga je kritikovao: Tramp će se danas sastati sa Zelenskim

Prije odlaska iz Kijeva, Zelenski je izrazio namjeru da Bajdenu, Haris i Trampu predstavi svoj "plan pobjede" za poraz Rusije

Zelenski i Tramp. AP Photo/Evan Vucci, File

FENA

jučer

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp sastat će se u petak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim nakon što ga je kritizirao tokom kampanje i izrazio sumnju da američki saveznik može pobijediti u ratu s Rusijom.

Tramp je u četvrtak rekao da će se sastati u Trump Toweru na Menhetnu. Iako su Tramp i Zelenski razgovarali telefonom u julu, ovo će biti njihov prvi lični sastanak od Trampovog mandata 2017-2021.

Zelenski, koji boravi u Sjedinjenim Državama na Generalnoj skupštini UN-a, sastao se u četvrtak sa demokratskim predsjednikom Džoom Bajdenom i potpredsjednicom Kamalom Haris, demokratskom predsjedničkom kandidatkinjom na izborima 5. novembra.

Dok je ukrajinski lider boravio u Vašingtonu, Bajden je najavio novi paket vojne pomoći od više od osam milijardi dolara, dok je Haris ponovo potvrdila svoju podršku Kijevu i, u prikrivenom udaru na Trampa, optužila ga da se nije zauzeo za istočnoevropskog saveznika.

Prije odlaska iz Kijeva, Zelenski je izrazio namjeru da Bajdenu, Haris i Trampu predstavi svoj "plan pobjede" za poraz Rusije. Ali među njegovim neizrečenim ciljevima u petak će vjerovatno biti popravak odnosa s Trampom koji je povremeno bio kritičan prema Zelenskom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.