POJAS GAZE

UN tvrdi da je moguće da je Izrael kršio pravila ratovanja u Gazi

U izvještaju u kojem se procjenjuje šest izraelskih napada koji su izazvali veliki broj žrtava i uništenje civilne infrastrukture

Pojas Gaze. AP

FENA

19.6.2024

Izraelske snage možda su više puta prekršile temeljne principe zakona ratovanja i nisu napravile razliku između civila i boraca u svojoj vojnoj kampanji u Pojasu Gaze, saopćio je Ured Ujedinjenih nacija za ljudska prava u srijedu.

Izraelski napadi

U izvještaju u kojem se procjenjuje šest izraelskih napada koji su izazvali veliki broj žrtava i uništenje civilne infrastrukture, Ured UN-a za ljudska prava (OHCHR) naveo je da su izraelske snage “možda sistematski kršile principe razlikovanja, proporcionalnosti i mjera opreza u napadu”.

- Čini se da je zahtjev za odabirom sredstava i metoda ratovanja koji izbjegavaju ili u najmanju ruku minimiziraju civilnu štetu u svakoj mjeri dosljedno kršen u izraeskoj kampanji bombardovanja - izjavio je visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk.

Izraelska stalna misija

Izraelska stalna misija pri Ujedinjenim nacijma u Ženevi okarakterizirala je analizu kao "činjenično, pravno i metodološki pogrešnu".

- Obzirom da OHCHR ima, u najboljem slučaju, djelimičnu činjeničnu sliku, svaki pokušaj da se dođe do pravnih zaključaka inherentno je pogrešan - saopćila je izraelska diplomatska misija.

Izvještaj opisuje šest incidenata koji su se dogodili između 7. oktobra i 2. decembra, u kojima je Ured UN-a za ljudska prava uspio procijeniti vrste oružja, te sredstva i metode korištene u tim napadima.

- Smatrali smo da je bitno da se ovaj izvještaj objavi sada, posebno zato što je u slučaju nekih od ovih napada prošlo oko osam mjeseci, a tek treba da vidimo kredibilne i transparentne istrage - izjavila je Ravina Shamdasani, glasnogovornica Ureda UN-a za ljudska prava.

- Prvo pozivamo izraelske vlasti da preduzmu korake kako bi osigurali vođenje odgovarajućih i transparentnih istraga- kazala je.

Dodala da bi, u nedostatku transparentnih istraga, postojala potreba za međunarodnom akcijom i u tom pogledu.

U izraelskoj zračnoj i kopnenoj ofanzivi ubijeno je više od 37.400 ljudi na palestinskoj teritoriji pod upravom Hamasa, saopćila je zdravstvena služba Gaze, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.