VILNUS

Nauseda pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u Litvaniji

Obećao da će nastaviti sa pritiskom na zapadne saveznike zemlje za povećanje vojne podrške Ukrajini

Osvojio 44 posto glasova. FENA

FENA

13.5.2024

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda izgleda je na putu da osigura svoj drugi i posljednji mandat nakon prvog kruga glasanja u nedjelju (12. maja), nakon kampanje koja se fokusirala na sigurnosne brige širom Baltika usred rata Rusije protiv Ukrajine, prenosi Euracitv.

Protuzračna odbrana

Nauseda, 59-godišnjak, osvojio je 44 posto glasova, pokazuju podaci izborne komisije, što je manje od 50 posto koliko mu je bilo potrebno da osigura ponovni izbor u prvom krugu.

Drugi krug će se održati 26. maja protiv premijerke Ingride Šimonitė, 49-godišnjakinje, koja je bila na drugom mjestu sa 20 posto glasova.

Obraćajući se novinarima nakon završetka glasanja, Nausėda je obećao da će nastaviti sa pritiskom na zapadne saveznike zemlje za povećanje vojne podrške Ukrajini.

- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je već sve rekao. Njima ne trebaju naše izjave dobre volje, od njih nema nikakve koristi u borbi – potrebna im je protuzračna odbrana. Dok ne budu imali protuzračnu odbranu, Ukrajina će ostati ranjiva - rekao je.

Meta agresije

U cijelom regionu, glasači su zabrinuti da bi Baltik, kojim se nekada vladalo iz Moskve, a sada su članovi vojnog saveza NATO-a i Evropske unije, mogao biti meta ruske agresije u budućnosti.

Nešto više od polovine Litvanaca vjeruje da je ruski napad moguć ili čak vrlo vjerojatan, pokazala je anketa ELTA/Baltijos Tyrimai. Litvanski obavještajci saopćili su u martu da je Rusija na putu da ojača svoje vojne kapacitete duž granice s NATO-om.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.