VISOKI EU ZVANIČNIK

Borelj poslao upozorenje Rusiji: Napad na Ukrajinu će donijeti ozbiljne posljedice

Evropska unija najbliži je partner Ukrajine i mi u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, rekao je Borelj

Borelj: Boravi u trodnevnoj posjeti Ukrajini. twitter

E. Ć. / Fena

5.1.2022

Svaka provokacija ili agresija na Ukrajinu imala bi ozbiljne posljedice, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove Žozep Borelj (Josep Borrell) u poruci Moskvi uoči sastanka s ukrajinskim zvaničnicima u srijedu.



Borelj će se sastati i sa Kulebom

- Evropska unija najbliži je partner Ukrajine i mi u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine - rekao je visoki diplomat EU u intervjuu za poljsku novinsku agenciju PAP objavljenom u utorak.

Tokom svoje posjete Borelj će se u Kijevu i na istoku Ukrajine sastati s ukrajinskim zvaničnicima, uključujući ministra vanjskih poslova Dmitrija Kulebu (Dmytri), prenosi dpa. Boreljove aktivnosti dio su međunarodnog napora za smirivanje krize na ukrajinskoj granici.


Zapad je sedmicama zabrinut zbog izvještaja da je Rusija okupila desetine hiljada vojnika u područjima nedaleko od Ukrajine, izazivajući strah od ruske invazije. 

Rusija odbacuje optužbe

Rusija odbacuje optužbe, a zauzvrat optužuje Ukrajinu da je premjestila više vojnika u istočna područja koja drže proruski separatisti.

Događaji podsjećaju na one iz 2014. godine, kada je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim i započela svoju stalnu podršku separatistima u istočnoj Ukrajini. 

U ponedjeljak će se u Ženevi voditi razgovori između delegacija Sjedinjenih Država i Rusije. Rusija i NATO planiraju odvojene razgovore dva dana kasnije, 12. januara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.