AKCIJA "RECOVER"

Nakon vijesti da je u Italiji uhapšena državljanka BiH, "Avazu" se javio njen otac: Samo je ispitana, sada je na slobodi, uskoro će krenuti ka BiH

Riječ je o jednoj od najopsežnijih akcija italijanske policije, koja traje od juna, 2022. godine

Akcija policije. Carabinieri BAT

prije 2 dana

Nakon što smo objavili vijest da je u velikoj akciji italijanske policije "Recover" uhapšeno 13 osoba zbog dilanja droge i šverca duhana, među kojima i državljanka BiH R. K., portalu "Avaza" se javio otac te djevojke. 

On je kazao da je njegova kćerka na slobodi.

- Ona se slobodno kreće. Njen muž je bio uhapšen, a ona je samo privedena na ispitivanje. Ona je sada na slobodi i uskoro će krenuti za Bosnu i Hercegovinu - rekao je otac djevojke.

"Odvlačenje pažnje"

Kako su objavili italijanski mediji, krijumčari su se predstavljali kao ribari da bi isplovljavali iz luke Bišelje, a zatim su se vraćali s robom u vidu droge i cigareta.

Riječ je o jednoj od najopsežnijih akcija italijanske policije, koja traje od juna, 2022. godine. Ovi “lažni” ribari su konstantno nadzirani od više jedinica italijanske policije, a hapšenje je izvršila jedinica karabinjera pokrajinske komande Barleta-Andrija-Trani uz pomoć specijalizovanih odjeljenja Heliborne.

Italijanski mediji su naveli da je državljanka BiH (32), osim šverca, služila i za “odvlačenje pažnje”, precizirao je poručnik Alesandro Rundo. 

Utvarali ulovljenu ribu, a krili drogu i cigarete

Osumnjičeni su u „malim čamcima na koje su utovarivali, navodno, ulovljenu ribu, krili drogu i cigarete i tako je švercovali po ovom dijelu Italije. Iako su bili uvjereni da su potpuno sigurni i neprimjetni, nisu ni slutili da ih policija prati više od dvije godine.

Droga i cigarete su uglavnom stizali preko zloglasne balkanske rute, a dalje su ih distribuirali po cijeloj Italiji. Inače, italijanski mediji su prenijeli da je riječ o krajnje beskrupuloznoj grupi koja nije birala sredstva da dođe do nelegalne zarade. Policija nije otkrila koja količina droge i duhana je u pitanju, samo su rekli da su zaplijenili robu velike vrijednosti. Mediji su naveli da gotovo svi od 13 uhapšenih imaju dosijeee i poznati su policiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.