VREMENSKA PROGNOZA

Kako dođe, tako i ode: Evo do kada će trajati zahlađenje u BiH

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme, povremeno će padati kiša ili pljusak

P. Mucović

N. H.

20.8.2024

U Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Širom zemlje povremeno će padati kiša ili pljuskovi sa grmljavinom. Lokalno su mogući obilniji pljuskovi. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19, na jugu zemlje do 21 stepen. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Povremeno će padati kiša ili pljusak. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka oko 26°C.

Trodnevna prognoza

U srijedu 21.8.2024. u Bosni umjereno do pretežno oblačno. U Hercegovini će preovladavati sunčanije uz malu do umjerenu oblačnost. Povremeno lokalnih pljuskova može biti širom Bosne, jačih na sjeveru i sjeveroistoku. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18, na jugu zemlje do 20. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30, na jugu zemlje do 32 stepeni.

U četvrtak 22.8.2024. u Bosni i Hercegovini stabilizacija vremena. U jutarnjim satima po kotlinama će biti niske naoblake ili magle. Tokom dana će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17, na jugu zemlje do 20. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 27 i 32, na jugu zemlje do 36 stepeni.

U petak 23.8.2024. u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 17, na jugu zemlje do 22. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 34, na jugu zemlje do 36 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne širom zemlje. Uz niže temperature zraka, naročito tokom noćnih sati, većina populacije će osjećati olakšanje. Nestabilne vremenske prilike, praćene padavinama, mogu loše djelovati na hronične bolesnike i meteoropate. Moguće su reakcije na promjenu u vidu reumatskih bolova, nervoze i glavobolje. Poželjno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju te ne pretjerivati sa aktivnostima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.