AMERIČKI AMBASADOR

Marfi: SAD će uvijek biti uz žrtve i porodice žrtava, svi moraju prihvatiti istinu o genocidu

Osvrnuo se i na to šta je potrebno učiniti za žrtve rata, kao i šta je obaveza svih političara

Majkl Marfi. Avaz

Reporteri "Dnevnog avaza"

prije 6 dana

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Marfi (Michael Murphy) obratio se medijima nakon što je odao počast žrtvama.

Kazao je da je izuzetno važno da se prihvati istina o onom što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995. godine.

- Danas mi je pripala tužna čast, ali čast i privilegija da budem ovdje i odam počast žrtvama genocida u Srebrenici u ime Sjedinjenih Američkih Država. Izuzetno je važno da svi prihvatimo istinu o onome što se dogodilo ovdje i ukazujemo čast žrtvama. Naročito je to važno u vrijeme kad se dešava poricanje genocida i kada to poricanje genocida biva sve češće i dešava se u sve ružnijim momentima. Tako da ćemo danas mi, Sjedinjene Američke Države, stajati i uvijek ćemo biti uz žrtve i uz porodice žrtava, ukazati im počast. Danas i uvijek - kazao je Majkl Marfi, pa dodao:

- Kasnije danas pridružit ću se učesnicima Marša mira. To će biti moja privilegija da učestvujem s ostalim učesnicima Marša mira. Bit ću s njima, bit ću s preživjelima i s porodicama žrtava, da bih odao počast njihovoj hrabrosti i da bih pomogao njihovo nastojanje da se dođe do smiraja, tako što će se tražiti ostaci njihovih voljenih.

Osvrnuo se i na to šta je potrebno učiniti za žrtve rata, kao i šta je obaveza svih političara.

- Poruka za sve političare u Bosni i Hercegovini, ali i globalno, jeste da imamo odgovornost da priznamo činjenice o tome šta se desilo u Srebrenici u julu 1995. godine, da ih učimo istini o tome šta se desilo, da poštujemo žrtve i da podržavamo sve koji traže one koji se vode kao nestali, te podržavamo rad onih koji pokušavaju dovesti izvršioce [genocida] pred pravdu. To je obaveza, koja se odnosi na BiH, regiju i sve nas – istakao je američki ambasador. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.