POTREBNA REAKCIJA

Njemački advokati se obratili Denisu Bećiroviću: "Učinite sve što možete i spriječite progon Vasvije Vidović"

Udruženje advokata Njemačke, u kojem je više od 60.000 pravnika, u svom dopisu Bećiroviću izražavaju izuzetnu zabrinutost

Bećirović i Vidović. Avaz

N. H.

prije 2 dana

Udruženje evropskih advokata i pravnika (CCBE) uputilo je pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću u kojem upozoravaju na progon kojem je, iz osvete, izložena advokatica Vasvija Vidović, a sada je slično pismo stiglo i iz Asocijacije advokata Njemačke (Deutscher Anwalt Verein), piše "Politicki.ba".

- Vjeruje se da su njeno hapšenje i krivično gonjenje povezani s njenom javnom kritikom glavnog državnog tužioca (bosanski Srbin) zbog nepodizanja optužnice za negiranje genocida u Srebrenici (krivično djelo po bosanskom zakonu) uprkos brojnim kršenjima ove odredbe.

Također razumijemo da se Vidović često zalagala za vladavinu prava u Bosni i Hercegovini i protiv državne korupcije u svojim televizijskim i općenito medijskim istupima - stoji u pismu asocijacije koja okuplja pravnike i advokate iz 46 evropskih država.

Udruženje advokata Njemačke, u kojem je više od 60.000 pravnika, u svom dopisu Bećiroviću izražavaju "izuzetnu zabrinutost zbog pritvaranja, pravosudnog maltretiranja i prijetnji" kojima je Vidović izložena.

- Prema našim saznanjima, Vidović progoni glavni tužilac Bosne i Hercegovine (Srbin). Ona trpi ometanje njene opće slobode djelovanja. To je počelo već u decembru 2023. Navodno, ograničenje njene slobode hapšenjem i krivično gonjenje, uslijedili su nakon njene javne, političke kritike glavnog tužioca. Ona je više puta javno isticala da gglavni tužilac nije podigao optužnicu za nekoliko slučajeva negiranja genocida u Srebrenici (krivično djelo po bosanskom zakonu), uprkos brojnim kršenjima ove odredbe. Progovorila je i kroz razne medijske kanale zalaganjem za jačanje vladavine prava u BiH i pozivajući na borbu protiv državne korupcije - napisali su njemački advokati.

Njemački advokati ističu svoju opredjeljenost prema vladavini zakona, ali i nezavisnosti advokata.

- Osuđujemo postupke protiv naše koleginice Vasvije Vidović, progon, zastrašivanje i ometanje obavljanja njenih profesionalnih dužnosti.

Pored profesionalnih posljedica ovih mjera prema gđi Vidović, ona nosi i lični teret teške ekonomske situacije sa kojom se trenutno suočava zahtijevaju hitne protumjere.

Ovim putem s poštovanjem pozivam Vašu Ekselenciju da učinite sve što je u Vašoj moći da ovo okončate ovu situacija i spriječite dalje širenje politički motiviranih progona sa trenutnim efektom - navodi njemačko Udruženje advokata u pismu Bećiroviću, objavio je Politicki.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.