UOČI SJEDNICE VMBIH

Sindikati državne policije upozoravaju: Niko nas nije upoznao s prijedlozima o visini osnovice, nisu odgovorili na naše zahtjeve

Bojimo se da će Vijeće ministara pokazati tu svoju samovolju i zadržati osnovicu na istom nivou

Pripadnici SIPA-e. SIPA

M. Aš.

prije 2 dana

Državni ministri će u Mostaru usvajati i osnovicu za obračun plaća, odluku o regresu i visini dnevnica za službena putovanja.

- Predstavnici Ministarstva finansija i trezora opet nastavljaju praksu samovolje i bez konsultacija s reprezentativnim sindikatima na državnom nivou dostavljaju u proceduru prijedloge odluka iako ih na konsultacije obavezuju odredbe člana 57. Zakona o platama uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, rekao je za portal "Avaza" Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata SIPA-e i zamjenik predsjednika Saveza Sindikata policijskih organa BiH.

- U prethodnom periodu niko od sindikalnih predstavnika nije upoznat s prijedlozima odluka o visini osnovice, regresa, dnevnica! Nikada nije odgovoreno na zahtjeve sindikata da osnovica za obračun plaće za 2024. godinu bude povećana za iznos od 8,3% koliko je prema podacima Centralne banke BiH iznosila inflacija za prošlu godinu, na iznos od 650,00 KM. Bojimo se da će Vijeće ministara pokazati tu svoju samovolju i zadržati osnovicu na istom nivou, a zašto i ne bi obzirom da oni imaju odlične plaće u iznosu više od 5.100 KM za razliku od zaposlenika u institucijama sa srednjom stručnom spremom koji rade za platu od 720 do 960 KM zavisno od radnog mjesta.

Napominjemo da je Vijeće ministara početkom 2023. godine donijelo zaključak da se u roku od tri mjeseca izradi novi zakon o plaćama koji će pokušati da posloži neravnopravnosti i nejednakosti u trenutno važećem Zakonu. Isti zaključak je potvrdilo i Predsjedništvo prilikom predlaganja budžeta za 2023. godinu, međutim, šta je urađeno do danas - veliko ništa. U isto vrijeme plaće sudija i tužilaca na državnom nivou koje primaju iz istog budžeta kao i svi ostali za ovu godinu su povećane za 12,5%  - ističe Kahrimanović za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.