SUD BIH

Otkazano suđenje Dodiku i Lukiću zbog bolesti svjedoka

Naredno ročište će biti u toku jula

Milorad Dodik. Avaz

N. H.

19.6.2024

Kako je iz Suda BiH navedeno za Detektor, 18. juna je zaprimljen mail s ljekarskom dokumentacijom svjedoka Dodikove Odbrane koji je trebao biti saslušan na današnjem ročištu, ali zbog hospitalizacije i liječenja, nije mogao pristupiti.

“Kako odbrana prvooptuženog nije navela alternativni prijedlog dokaza za navedeno ročište, Sud je isto morao otkazati. Naredno ročište će biti u toku mjeseca jula”, navodi se u odgovoru iz Državnog suda.

Dodik i Miloš Lukić su optuženi da su od 1. do 9. jula 2023. godine u Banjaluci, svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. jula iste godine, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, preduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 5. februara, a posljednje je održano 22. maja ove godine, kada je odbijen prijedlog Dodikove odbrane da visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) bude pozvan kao svjedok na suđenju. Na istom ročištu je Državno tužilaštvo okončalo svoj dio izvođenja dokaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.