AGONIJA ZA PACIJENTE

"Avaz" je mjesecima pisao o javašluku s nabavkom aparata u UKC Tuzla: Obavljeni su pretresi

Aparati za radioterapiju u UKC-u Tuzla van upotrebe su od 17. februara prošle godine

"Avaz" je o aferama u UKC Tuzla pisao mjesecima. Avaz

E. Ć.

28.5.2024

Na prijedlog Tužilaštva Tuzlanskog kantona i po naredni Kantonalnog suda Tuzla danas su obavljeni pretresi u prostorijama UKC-a Tuzla zbog nabavke aparata za zračenje.

"Dnevni avaz" je u nekoliko navrata pisao o agoniji onkoloških pacijenata iz Tuzlanskog kantona.

Naime, aparati za radioterapiju u UKC-u Tuzla van upotrebe su od 17. februara prošle godine.

Medijske stupce već godinu pune alarmantna upozorenja, vapaji pacijenata da im je dovoljna njihova bolest, da im ne treba truskanje po bosanskim putevima kako bi prijeko potrebnu terapiju primili u Sarajevu, Zenici, Mostaru...

Naslovnica "Avaza" iz 8. decembra prošle godine. Avaz

"Dnevni avaz" je 8. decembra prošle godine objavio tekst o javašluku u UKC Tuzla. Alarmirali smo javnost o velikom problemu.

Naslovnica "Avaza" iz 13. decembra. Avaz

Pet dana kasnije objavili smo tekst kako je budžet 300 miliona KM, a da novac za UKC Tuzla sakupljaju influenseri.

Nismo popuštali o ovoj bitnoj temi za sve građane Tuzlanskog kantona. Petog januara 2024. je ponovo skrenuta pažnja nadležnim da pacijenti umiru, ali prave reakcije nije bilo.

Naslovnica "Avaza" iz 5. januara. Avaz

Razotkrivali smo i afere oko nabavki. Tako je 13. januara objavljen tekst koji je razotkrio kako su padali tenderi u UKC Tuzla.

Naslovnica dvobroja za 13. i 14. januar. Avaz

Potom je 15. objavljen tekst kako je Ured razotkrio sve, te da su u tenderu "nacrtali" ponuđača koji jedini može nabaviti aparat, što je sada predmet istrage.

- Podsjećamo, ranije je Ured za razmatranje žalbi prihvatio žalbu određenih dobavljača da se u tenderskoj specifikaciji za uređaje, onako kako su postavljeni, onemogućava konkurencija, odnosno da su parametri koji su postavljeni za CT simulator i linearni akcelerator takvi da ponudu zadovoljavaju samo po jedan ponuđač.

Naslovnica "Avaza" iz 15. januara. Avaz

Radi se o nastavku intenzivnih provjera i istražnih radnji kojima se utvrđuje da li se tako pogoduje nekome od dobavljača. Tužilaštvo će u daljem radu na predmetu obaviti potrebna vještačenja, saslušati određeni broj osoba u svojstvu svjedoka i poduzeti druge potrebne istražne radnje - naveli su danas iz Tužilaštva TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.