Turistička zajednica Gradačca uz pokroviteljstvo Grada Gradačca, danas i sutra organiziraju prvi Gastro festival pod nazivom "Kuhaj, peci, reci" na poznatoj Kuli Husein-kapetana Gradaščevića, koja je, inače u fazi obnove.
Učestvuje osam ekipa, od nekoliko udruženja žena do kuhara iz motela i hotela. Oni će osim tradicionalnih bosanskih jela pripremati i jela koja se planiraju brendirati i cerificirati kao što su gradačačka kutija sa junetinom i bamijom, suhe šljive u orasima i hurmašice od domaceg pekmeza.
- Na jednom sastanku voditelja turističkih zajednica čulo se da turisti koji dolaze u BiH izmedju ostalog traže upravo naše tradicionalne proizvode, a njih nema u hotelima i motelima. Tako se rodila ideja da iz Gradačca sa ovog festivala krene i incijativa za brendiranje i promoviranje naših tradicionalnih jela. O tome će na ovom Festivalu govoriti i eminentni stručnjaci - ističe voditelj Turističke zajednice Amir Pašalić.
O značaju ovog Gastro festivala, govorio je i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić i istakao brojne turističke potencijale grada Zmaja od Bosne, te je sa Pašalićem festival otvorio.
Sutra će se prezentirati slatka jela, kojom prlikom će riječi biti i o historiji i značaju tradicionalne kuhinje u BiH, o bosanskoj sofri i afirmaciji bh.tradicionalnog kulinarstva.
O "Bosanskoj sofri" na svoj način govorio je prof.dr. Enes Kujundžić.