HRVATSKA

Delegacija Vojnog muftijstva posjetila pripadnike OS BiH koji se školuju na vojnoj akademiji u Zagrebu

Osim muftije Hadisa-ef Pašalića, u delegaciji su bili glavni imam Oružanih snaga Nesib-ef. Hadžić i stručni savjetnik Muhamed-ef. Okić

Slikano tokom današnje posjete. MINA

H. J. I.

26.10.2023

Delegacija Vojnog muftijstva, koju je predvodio vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, od 24. do 26. oktobra 2023. godine boravila je u posjeti pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji se školuju na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu.

Osim muftije, u delegaciji su bili glavni imam Oružanih snaga Nesib-ef. Hadžić i stručni savjetnik Muhamed-ef. Okić.

Vjerska prava

Ovom prlikom muftija Pašalić je oficirima i kadetima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine čestitao na dosadašnjim uspjesima u njihovom školovanju.

Oficiri i kadeti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine zahvalili su vojnom muftiji i članovima delegacije na posjeti i brizi o njihovim vjerskim pravima, za koja su kazali da se na ovoj akademiji poštuju i uvažavaju.

S generalnim sekretarom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj mr. Nerminom Botonjićem, koji inače u ime Mešihata brine o organizaciji vjerskog života za muslimane u Hrvatskoj vojsci, dogovorena je još kvalitetnija saradnja u pružanju vjerske podrške za muslimane pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Tokom posjete, upriličen je sastanak i sa zapovjednikom Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman", general-majorom dr. sc. Slavenom Zdilarom i njegovim prvim saradnicima.

Prijedlozi za kurseve

Uz iskazanu zahvalnost za brigu o vjerskim pravima muslimana na ovoj akademiji, vojni muftija je dao nekoliko prijedloga za određene kurseve koje bi pohađali vjerski službenici u vojsci.

U cilju razvijanja međureligijskog dijaloga i unapređenja saradnje vjerske službe Ministarstva odbrane BiH i vjerske službe Ministarstva odbrane Republike Hrvatske, delegacija je posjetila vojnog biskupa Jure Bogdana i njegove saradnike u Vojnom ordinarijatu. Uz ugodan razgovor, ramijenjena su korisna iskustva o izazovima sa kojima se susreću vjernici, a samim tim i vjerski službenici u vojsci.

Posjetom sjedištu Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, učenjem Fatihe poginulim Bošnjacima u sastavu Hrvatske vojske u domovinskom ratu, i sastankom s potpredsjednikom Sabora Islamske zajednice u BiH Mirzom Šabićem, generalnim sekretarom Mešihata mr. Nerminom Botonjićem i glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice u Zagrebu hfz. Azizom Alilijem, upotpunjena je službena posjeta.

U povratku članovi delegacije posjetili su Islamski centar u Sisku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.