PREDSJEDNIK SNSD-A

Dodik optužio koalicione partnere da "izokreću priču": Šta mi imamo od Sarajeva, samo blokade

Ponovio je da "ako neko blokira projekte u RS onda ne može očekivati da će političari u RS prihvatiti projekte u Federaciji"

Dodik: Problem u najavi. Dejan Rakita / Pixsell

E. Ć.

21.2.2023

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik obratio se medijima, a sudeći prema njegovoj izjavi moglo bi doći do problema u koaliciji na državnom nivou.

Kako se čini, tačka preloma moglo bi biti pitanje gasne interkonekcije koju RS planira da gradi zajedno sa Srbijom ispod Drine.

Reakcija na Konakovićevu izjavu

Dodik je, osvrćući se na jučerašnju izjavu predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića, koji je rekao da se o tom pitanju može raspravljati tek nakon što se riješi pitanje državne granice sa Srbijom, rekao kako primjećuje da neki partneri SNSD-a potpuno izokreću priču.

Konaković je to izjavio nakon što je Staša Košarac najavio da će RS blokirati sve projekte u FBiH ukoliko se u četvrtak na sjednici Vijeća ministara ne donese odluka o gradnji gasovoda.

- Niko nije iz RS spreman da blokira bilo šta. Ono sto se već deset godina dešava je blokada tog projekta. Žao mi je što sam mogao da čujem da sada naši partneri pokušavaju da uvedu nove ograničavajuće elemente. 

Pa kaže "ako se riješi pitanje granice između Srbije i BiH, onda možemo da se bavimo pitanjem gasne interkonekcije", a ja pitam kako smo gradili most u Svilaju - rekao je Dodik.

Ponovo negirao genocid 

Ponovio je da "ako neko blokira projekte u RS onda ne može očekivati da će političari u RS prihvatiti projekte u Federaciji".

Naveo je i da je odobrenje tog projekta čista forma, ali i da zbog izostanka saglasnosti u Vijeću ministara RS trpi štetu.

- Šta mi dobijamo od Sarajeva, stalne blokade, treba li nam Bosna i Hercegovina, ne treba - rekao je Dodik.

Komentarišući odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita o izmjenama zakona Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Dodik je rekao da to nije legalna odluka, te da je neće objaviti u službenom glasniku.

- Tamo se nije desio genocid, to svi znamo, ali se stalno pokušava na jedan nasilan način na tome insistirati. Potomak onih koji su ovdje činili najstrašnije zločine u Drugom svjetskom ratu nama ovdje nešto govori - naveo je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.