PREPORUKE

Šta za iftar: Napravite juneću čorbu i tufahije

Sastojci koji su vam potrebni za tufahije su: 1,5 kg jabuka srednje veličine...

Ukusno jelo. Ilustracija

Piše: Z. K.

6.4.2022

Iftari, somuni i tradicionalna sofra ponovno su "gosti" u brojnim bh. domovima. Mi vam danas donosimo nekoliko prijedloga za iftar.

 Možete napraviti juneću čorbu kao glavno jelo, a zasladiti tufahijama.


Kako pripremiti

Evo šta vam je potrebno za čorbu: 1 kg krompira, 50 g riže, 1 mrkva, 1 glavica luka, 2 čehna bijelog luka, 2 kašike brašna, ulje, lovorov list, biber, so, pešunov list.

Priprema:

1. Meso prokuhati pa isjeckati na kockice. U šerpi s vodom stavitit krompir isječen na kocke da se kuha, dodati meso, rižu, lovorov list i malo soli.

2. U drugoj šerpi napraviti zapršku: na malo ulja izdinstati isjeckan luk, bijeli luk, papriku isječenu na kockice, mrkvu isjeckanu na kockice. Dodati dvije kašike brašna, a kad porumeni skloniti s vatre pa dodati alevu papriku.

3. Gotovu zapršku sipati u skoro skuhan krompir i meso, začiniti i ostaviti da se krčka na tihoj vatri.

4. Pri kraju kuhanja dodati sitno isjeckan peršun, promiješati pa kada se ohladi servirati.


Šta je potrebno

Sastojci koji su vam potrebni za tufahije su: 1,5 kg jabuka srednje veličine, 1 kg šećera, 250 g oraha, 1 bjelance, 100 g maslaca, 1 kesica šlaga, 500 ml vode, 1 limun.

Priprema:

1. Ogulite jabuke, izvadite košpice i skuhajte u slatkoj vodi (1.000 g šećera sa 500 ml vode) uz dodatak limuna.

2. Umutite maslac, dodajte mljevene bademe ili orahe i umućeno bjelance te napravite ujednačenu masu.

3. Filom punite jabuke. Prelijte ih šećernim sirupom u kojem su se jabuke kuhale.

4. Ohladite ih u frižideru i ukrasite šlagom na koji ćete staviti višnju, trešnju iz kompota ili nešto sl.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.