ZASTUPNICA SNSD-A

Snježana Novaković-Bursać: Sve naše akcije su reakcije

Nijedna jedina aktivnost koju mi pokazujemo nije drugačija osim zasnovana na Ustavu BiH, kazala je Novaković-Bursać

Snježana Novaković-Bursać. Agencije

Fu. M.

10.11.2021

Snježana Novaković-Bursać, zastupnica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH izjavila je da će se poslanici SNSD-a vratiti zajedno sa svim drugim poslanicima koji su izabrani iz Republike Srpske u parlamentarne klupe onog trenutka kada NSRS konstatuje da su se stekli uslovi.

- Naša reakcija je ustvari bila reakcija na nametanje zakona od strane visokog predstavnika u onom trenutku, tako da te pozicije su za sve nas iz RS-a. Pratit ćemo situaciju, apelujemo da se ona razriješi na neki od mogućih načina, ali da on bude u skladu sa onim što se zove demokratski princip i da već jednom svi shvatimo i prihvatimo da jer neustavna i nedemokratska praksa nametanja zakona i odluka od bilo kog neizabranog građanina, a pogotovo stranca u ovoj zemlji daleka prošlost - kazala je.

Smatra da nisu pogazili zakletvu da će štititi Ustav BiH.

- Mi smo se zakleli da ćemo poštovati Ustav i da ćemo se zalagati da dosljednu primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma i nigdje u Dejtonu nećete naći praksu nametanja zakona niti predviđenu mogućnost da bilo ko u ime izabranih predstavnika radi neke stvari po Bosni i Hercegovini. Naše aktivnosti su ustvari reakcije. Ovo niko od predstavnika iz RS-a niti je izazivao niti je imao ikakvu ideju da će na ovaj način izražavati politički stav, ali sve naše akcije su zaista bile reakcije - navodi Federalna.ba.

Na pitanje zašto SNSD ruši državu i državne institucije, odgovara: 

- Nijedna jedina aktivnost koju mi pokazujemo nije drugačija osim zasnovana na Ustavu BiH. Trenutne aktivnosti nisu proizvod SNSD-a niti su proizvod jednog čovjeka. Ovo je proizvod dugogodišnjih apela i dugogodišnjih upozorenja, prije svega NSRS-a, da odgovarajuća neustavna praksa, prije svega visokih predstavnika, pa i u određenim odlukama Ustavnog suda, nas vodi u nešto što je nedopustivo, u vladavinu neprava, da u značajnim segmentima remeti unutrašnju ustavnu kompoziciju koja nas opet sve zajedno uvodi u nepovjerenje i disfunkcionalnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.