BRZI ODGOVOR 2020

Oružane snage BiH pokazale spremnost

Godišnjom vježbom „Brzi odgovor“ provjerava se sposobnost EUFOR-a da rasporedi pričuvne snage koje se nalaze izvan BiH

Avaz.ba

4.9.2020

Sa današnje pšokazne vježbe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Šestog dana EUFOR-ove vježbe „Brzi odgovor 2020“, u koju su uključeni i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u Kampu Butmir kod Sarajeva u upriličen je dan visokih zvanica. 

U prisustvu državnih ministara, ambasadora i predstavnika EUFOR-a, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnik Senad Mašović čestitali su pripadnicima OS BiH i pripadnicima EUFOR-a na pokazanoj spremnosti i učinkovitosti.

- Bosna i Hercegovina u vježbi sudjeluje kako s postrojbama Oružanih snaga BiH tako i s drugim sigurnosnim institucijama. Osim EUFOR-ovih glavnih ciljeva vježbe ovim je, uz spremnost OS BiH, pokazana i funkcionlna saradnja sigurnosnih struktura naše zemlje - rekao je ministar Podžić.

Mašović je naglasio da vježba predstavlja potvrdu dugogodišnje uspješne saradnje OS BiH i EUFOR-a, posebno u obuci, koja doprinosi da pripadnici OS BiH kroz individualnu i kolektivnu obuku dostignu najviše zahtjevane standarde.

Godišnjom vježbom „Brzi odgovor“ provjerava se sposobnost EUFOR-a da rasporedi pričuvne snage koje se nalaze izvan BiH, a koje zemlje sudionice drže u visokoj pripravnosti.

OS BiH na vježbi sudjeluju s jednim pješačkim vodom, pripadnicima Vojne policije, timom za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD) i jednim helikopterom za medicinsku evakuaciju.

General-major Reinhard Trischak, komandant EUFOR-a, istakao je da su posljednjih sedam dana snage EUFOR-a raspoređene širom BiH i izvode vježbu u okviru Operacije “Althea”.

- Obzirom na izazove koje je ove godine donijela globalna pandemija, raspoređivanje našeg Višenacionalnog bataljona, zajedno sa tzv. „snagama iza horizonta“, pokazuje našu potpunu posvećenost. Mi smo posvećeni sigurnom i stabilnom okruženju u BiH i opredjeljeni da nastavimo raditi sa našim bliskim partnerima u OS BiH i agencijama za provođenje zakona ove zemlje - kazao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.