ODLUKE

Zbog Make Radića žrtve podnijele krivičnu prijavu protiv Josipa Grubeše

Neshvatljivo je da ministar pravde BiH udovoljava zahtjevu osuđenog ratnog zločinca, kažu u Udruženju

Radić: Njegova zlodjela lede krv u žilama

Piše: M. SMAJKIĆ

6.11.2018

Udruženje žrtava i svjedoka genocida BiH podnijelo je Tužilaštvu BiH prijavu protiv ministra pravde Josipa Grubeše. 

Iz Udruženja pojašnjavaju da je Grubeša „izvršio nezakonit  transfer Marka Make Radića organima Hrvatske te tako počinio krivično djelo i nanio štetu ustavnopravnom sistemu BiH, kršeći međunarodne i domaće pravne norme“.

Udovoljavanje zahtjevu

Sud BiH proglasio je Radića krivim zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Mostaru i dosudio mu 21 godinu zatvora. Županijski sud u Zagrebu preinačio je kaznu na 12 i po godina, a Radiću je udovoljeno da kaznu izdržava u Hrvatskoj. Taj je transfer, tvrde u Udruženju, odobrio upravo Grubeša.

- Neshvatljivo je da ministar pravde BiH udovoljava zahtjevu osuđenog ratnog zločinca te zanemaruje da je državljanin BiH, s aktivnim prebivalištem u Mostaru – navodi se, između ostalog, u prijavi Udruženja.


Grubeša: Omogućio transfer

Istaknuto je i da činjenica da je Radić državljanin BiH bitno mijenja stanje spisa i onemogućava udovoljavanje zahtjevu osuđenoga za njegov transfer i izdržavanje kazne u Hrvatskoj.

- Ministar Grubeša počinio je krivično djelo – tvrde u Udruženju.  

Odbio komentar

Grubeša je jučer, kako nam je preneseno iz Ministarstva, odbio komentirati slučaj.

Iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) nismo uspjeli dobiti informaciju jesu li se žalili na presudu Županijskog suda u Zagrebu, prema kojoj je će Radić iz zatvora izaći do konca ove godine. 

Slučaj „Liska park“  

Iz Tužilaštva HNK, kao ni Kantonalnog suda Mostar, nismo dobili informaciju kakav će status nakon ove presude imati Radić, koji je prvooptuženi u slučaju poznatom kao „Liska park“.

Riječ je o slučaju u kojem se Radić, kao bivši načelnik PU u zapadnom dijelu Mostara, te pripadnici specijalne policije „Herceg-Bosne“ Božo Perić, Željko Planinić, Zlatko Pavlović i Josip Cvitanović terete da su 10.februara 1997. godine naoružani pištoljima i palicama napali grupu od više stotina Bošnjaka koji su se, prema prethodno najavljenoj posjeti, kretali prema Liska parku, odnosno haremu.

Tada su usmrtili Šefika Sulejmanovića, a teže i lakše ozlijedili 23 osobe.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.