BIH

"AVAZ" SAZNAJE | Terzić uputio pismo Novaliću: Vlada FBiH blokira stotine miliona KM za gradnju autoputa?!

Piše: K. KEŠMER

29.8.2017

Iako je većina kreditnih aranžmana ugovorenih za gradnju Koridora 5C blokirana zbog neusvajanja izmjena Zakona o akcizama na naftu i naftne derivate, nekoliko stotina miliona KM koje nisu ovim uvjetovane blokirano je direktno od Vlade FBiH, odnosno premijera Fadila Novalića, saznaje „Dnevni avaz“!


Dinamika radova

Direktor „Autocesta FBiH“ Adnan Terzić nedavno je na adresu premijera Novalića uputio pismo u kojem su taksativno pobrojani krediti koji čekaju zeleno svjetlo vlasti kako bi bili operativni i spremni. 

U pismu je navedeno da se trenutno na Koridoru 5C radovi izvode u dužini od oko 20 kilometara na lokalitetima Zeničke zaobilaznice i dionice Svilaj – Odžak, ali da to nije ni blizu dinamike koja se očekuje, te da bi se, ako se nešto ne poduzme, i gradnja tih 20 kilometara mogla obustaviti.

U pismu direktor Terzić predlaže da Vlada FBiH putem Ministarstva finansija i trezora BiH proglasi efektivnim kredite EBRD-a u iznosima od 76 miliona i 80 miliona KM, koji su planirani za gradnju čak četiri dionice na Koridoru 5C.

Osim toga, od Vlade FBiH traži se da da saglasnost na komercijalni kredit „Autocesta“, koji se može uredno vraćati iz postojećih prihoda. Terzić daje i nekoliko modaliteta kojim bi Vlada do usvajanja akciza ili pronalaska drugog načina kojim bi se finansirala gradnja mogla dovesti mašine na gradilišta.

Nema prepreka

Tu se ubrajaju i sporazumi o zajmu uz koje dolazi čak 505 miliona KM grant sredstava. „Autoceste“ predlažu njihovo potpisivanje, kako bi krenula tenderska procedura za izvođača radova, a FBiH bi mogla u međuvremenu tražiti modalitete načina za vraćanje kredita. No, uprkos svemu tome, premijer Novalić nije uputio nikakav odgovor, što nam je potvrdio i direktor „Autocesta“ Terzić.

- To su sredstva koja nisu uslovljena akcizama i nema nikakve prepreke da ona budu operativna kako bismo ubrzali gradnju. Ali, nemam još nikakav odgovor – kazao je Terzić.

Projekti koji bi mogli biti realizirani

* Svilaj - Odžak (80 miliona KM)

* Donja Gračanica - Vraca (95 miliona KM kredita od EBRD-a i 20 miliona KM granta od WBIF-a)

* Klopče - Donja Gračanica (70 miliona KM kredita od EBRD-a)

*> Buna - Počitelj (60 miliona KM kredita od EBRD-a)


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.